Hlavní obsah

Českem už týdny koluje neověřená informace o úmrtí dvou Čechů na Ukrajině

Právo, Novinky, tom, jas

Na českém internetu se v posledních dnech objevila informace, že na východě Ukrajiny zemřeli dva Češi bojující údajně na straně proruských separatistů. Neověřitelnou informaci převzaly i webové stránky frýdeckomístekých komunistů, kteří se odvolávají na zprávu webu Rusvesna.su, na němž však takovou zprávu nelze dohledat.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dvojice českých občanů měla údajně zahynout 12. srpna v obci Mijusinck. Slovenský server Cas.sk před několika dny zveřejnil tuto informaci s odvoláním na dalšího z Čechů, který údajně na rusko-ukrajinském pomezí bojuje.

Předseda okresního výboru KSČM ve Frýdku-Místku Jiří Svoboda se informaci o umístění videa na stránkách OV KSČM Frýdek-Místek dověděl z médií. „Ještě jsem to neviděl, ale musím se na to podívat co nejdříve,“ řekl Právu Svoboda.

„Ty stránky pro nás dělají mladí kluci, nyní nedokážu povědět, proč to tam dali, protože ty dva Čechy vůbec neznám a nevím, o koho jde,“ dodal Svoboda.

Zveřejňujeme jen ověřené informace, tvrdí komunisté

Zda je informace o úmrtí dvou Čechů dostatečně ověřená, předseda okresního výboru potvrdit nedokázal. Jen uvedl, že po správci webu požaduje, aby zveřejňoval jen ověřené informace. „Předpokládám, že je tomu tak i v tomto případě. Co vím, tak je tam zdroj uvedený,“ řekl Svoboda.

Na tomto serveru ale není tato informace k nalezení.

Svoboda odmítl sdělit, kdo vlastně internetové stránky pro okresní výbor strany ve Frýdku-Místku spravuje. Jen přiznal, že se s administrátorem webu po zveřejnění videa dosud nedokázal spojit. „Je nedostupný, jakmile se mi to podaří, budeme o tom hovořit.“

Ministerstvo o ničem neví

Informace o smrti českých občanů na Ukrajině nemá ani české ministerstvo zahraničí.

„Od našich ukrajinských partnerů nemáme potvrzeno, že by tam čeští občané 12. srpna zahynuli,“ uvedl David Frous z tiskového odboru ministerstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám