Hlavní obsah

Babiš překvapil, Zemanovi by ustoupil

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se překvapivě chystá vyhovět prezidentu Miloši Zemanovi a na dnešním jednání koaliční rady navrhne zrušení politických náměstků v zákonu o státní službě. Babiš, který má se Zemanem dobré vztahy, to řekl Právu v reakci na ostrou prezidentovu kritiku zákona ve Sněmovně a pohrůžku, že zákon kvůli paragrafu o politických náměstcích nejenže bude vetovat, ale požene jej až k Ústavnímu soudu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Já jsem tam nikdy ty náměstky nechtěl, sám je nemám. Na ministerstvo jsem si přivedl jen asistentku. Zítra (ve středu) jejich vypuštění navrhnu na koaliční radě,“ řekl Babiš Právu. Popřel, že by politické náměstky prosazovalo jeho hnutí, jak to tvrdí soc. dem. „To není pravda,“ prohlásil ministr financí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babišovci tak začínají couvat z dohody, kterou uzavřela vládní koalice s pravicovou opozicí. Vládní ČSSD a lidovci však na politických náměstcích trvají. TOP 09 a ODS zastánci těchto náměstků nebyli, ale včera jejich představitelé zopakovali, že těžce sjednaný kompromis bourat nebudou.

Místopředsedkyně hnutí ANO a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová Právu řekla, že političtí náměstci „jí netrhají žíly“ a je ochotna o jejich zrušení jednat. Také šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek připustil, že „je to věc k diskusi“.

Hnutí ANO narazí

S tímto názorem ale ANO zcela jistě narazí u sociálních demokratů a lidovců.

Ti se drží dohody i koaliční smlouvy, která vládním partnerům znemožňuje hlasovat v dohodnutých návrzích separátně.

„Nevidím důvod dohodu měnit,“ potvrdil Právu premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něho má ČR po dvanácti letech šanci na zásadní reformu, která povede k odpolitizování státní správy a k posílení nestrannosti i odbornosti. Prezidentovy návrhy by podle něho vedly k přetrvávání současného stavu.

„Jsem přesvědčen o tom, že zákon z ústavního hlediska obstojí a začne platit od prvního ledna 2015,“ dodal premiér.

Dohody je třeba držet a političtí náměstci v zákonu zůstanou.
Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny

Stejného názoru je i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), jehož tým připravil kompromisní návrh na základě dohody vládní koalice s pravicovou opozicí, který Zeman zkritizoval.

„I kdyby ÚS zrušil onen paragraf, bude tu schválený celý zákon, který je nutný kvůli čerpání evropských fondů. Podle mě není nutné nyní cokoli na dohodě měnit,“ řekl Chovanec Právu.

Lidovci nechtějí nic měnit

A měnit dohodu nechtějí ani lidovci. „Dohody je třeba držet a političtí náměstci v zákonu zůstanou,“ prohlásil místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Bartošek. Podle něho je důležité, že zákon má díky dohodě s opozičními stranami TOP 09 a ODS podporu 150 hlasů z dvou set.

Jak řekl Právu šéf klubu TOP 09 a STAN Miroslav Kalousek, oni na politických náměstcích netrvali. „Také jsme nechtěli politické náměstky, ale politická dohoda je vždy věcí kompromisu. Koalice pánů Babiše, Sobotky a Bělobrádka na nich ale trvala. Dohodu jsme uzavřeli, ale pokud by koalice od politických náměstků chtěla ustoupit, tak to rádi dodržíme,“ uvedl pro Právo.

Kdyby to tam nebylo, dosáhne prezident jen to, že jich bude moci být více, protože zmizí omezení jejich počtu.
Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva a šéf legislativní rady vlády

Předseda ODS Petr Fiala řekl Právu, že ho prezidentova výhrůžka mrzí. „O takové věci bude rozhodovat politická reprezentace, a pokud k nějakému politickému rozhodnutí dospějeme, tak, ač se mi nelíbí, ho respektuji a nebudu se obracet na moc soudní, která má jiné úkoly,“ uvedl.

Před vypuštěním politických náměstků ale varoval ministr pro lidská práva a šéf legislativní rady vlády Jiří Dienstbier. Podle něho by prosté vypuštění paragrafu, který omezuje počet politických náměstků pouze na dva, umožnil, aby si ministři takových náměstků jmenovali tolik, kolik by chtěli a na kolik by měli peníze.

„Kdyby to tam nebylo, dosáhne prezident jen to, že jich bude moci být více, protože zmizí omezení jejich počtu,“ řekl.

Připustil, že Zeman má pravdu, že tento paragraf přímo se státní službou nesouvisí, a je tedy přílepkem. Existence náměstků ministrů totiž vyplývá z ústavy, a tak v zákoně být vůbec nemusí.

Poslanci Úsvitu včera předložili návrh, který v souladu se Zemanem funkci politických náměstků ze zákona vypouští. Jan Klán z KSČM navrhl, aby se příští středu ve finále hlasovalo, zda snížit počet politických náměstků ze dvou na jednoho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám