Hlavní obsah

Poslanci předložili pozměňovací návrhy k služebnímu zákonu. Rozhodne se za týden

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v úterý ve druhém čtení načetli své pozměňovací návrhy k služebnímu zákonu, který by měli jako celek schvalovat příští středu. Hlasovat budou mimo jiné o zrušení politických náměstků nebo o snížení jejich počtu na jednoho.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci v jednacím sále Sněmovny

Článek

Zákonodárci navrhovali například zavést tzv. rotaci státních tajemníků na ministerstvech, případně ještě zvýšit prostupnost státní správy.

Rotace státních tajemníků a některých úředníků po ministerstvech, tak aby svou funkci nemohli zastávat na stejném úřadu opakovaně, chce TOP 09 snížit riziko korupce. „Je to praxe běžná v institucích Evropské unie a také jasný protikorupční postup, který zabrání vzniku klientelistických a dalších nezdravých vazeb,“ hájil svůj návrh Martin Plíšek.

Poslanci Úsvitu zase předkládají pozměňovací návrh, který vypouští ze zákona funkci politických náměstků. Jan Klán z KSČM navrhl, aby se příští středu hlasovalo také o tom, zda snížit počet politických náměstků z dvou na jednoho.

Podle úterních vyjádření představitelů koalice ale poslanci nejspíš nepřistoupí na změnu, kterou prosazuje prezident. Ten současný komplexní pozměňovací návrh podrobil ostré kritice. Zejména kvůli funkci politických náměstků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám