Hlavní obsah

Zeman je pro sankce, pokud se prokáže ruská invaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman je pro tvrdší sankce vůči Rusku, pokud se prokáže, že Moskva vyslala invazní jednotky na východní Ukrajinu. Řekl to v úterý po návštěvě Poslanecké sněmovny. Pokud se invaze neprokáže, bude proti sankcím. Rezervované vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) k dalším sankcím bylo podle Zemana předčasné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Na otázku novinářů, jestli má Česko podpořit připravované zpřísnění sankcí, dnes hlava státu odvětila: "Pouze tehdy, jestliže se jednoznačně prokáže, že Rusko skutečně vyslalo invazní jednotky na východní Ukrajinu." V oblasti podle NATO bojuje více než tisícovka Rusů.

Zeman také reagoval na slova ministerského předsedy, který si na víkendové Evropské radě vyhradil právo s některými navrženými sankcemi nesouhlasit. "Já si myslím, že toto vyjádření by mělo zaznít teprve v okamžiku, kdy buď invaze bude, pak bych tvrdší sankce podpořil, a nebo naopak invaze nebude, a v tom bych se přimluvil, aby žádné sankce nebyly, a aby nastalo jednání a během toho jednání, aby bylo uzavřeno příměří," poznamenal prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Česko již má návrh nových sankcí k dispozici. Sobotka v úterý řekl, že k němu bude mít země výhrady. Ve středu se má návrhem zabývat vláda. Zatímco šéf hnutí ANO Andrej Babiš spíše souhlasí s postojem premiéra, koaliční lidovci požadují tvrdší postup vůči Rusku. Pro ten se vyslovily také opoziční TOP 09 a ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám