Hlavní obsah

Zeman hrozí ústavní stížností kvůli služebnímu zákonu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Prezident Miloš Zeman se v úterý ve Sněmovně účastnil druhého čtení zákona o státní službě. Při svém projevu tuto normu nešetřil. Zákonodárcům hrozí, že pokud schválí normu se sporným paragrafem o politických náměstcích i přes jeho veto, podá ústavní stížnost, protože paragraf nemá se služebním zákonem nic společného.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně

Článek

„Se zaťatými falešnými zuby, které mám, nebudu vetovat návrh služebního zákona, pokud z něj bude vyloučen paragraf 174," prohlásil Zeman. ”Právě tento paragraf je důvodem mého případného veta,„ dodal.

Pakliže Sněmovna jeho veto přehlasuje, je připraven podat proti takovémuto znění služebního zákona ústavní stížnost. „Protože paragraf 174 nijak nesouvisí se služebním zákonem. Podobně jako s ním nesouvisí například poradci,“ řekl a dodal: „Ústavní soud už vydal judikát, kterým odsuzuje přílepky, a tento paragraf je zcela evidentně takovým přílepkem, protože s podstatou služebního zákona nemá naprosto nic společného.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman kvůli služebnímu zákonu hrozí stížností k Ústavnímu souduVideo: Novinky

Málo kapustičky

Jediným důvodem, který prý Zeman našel ohledně tohoto paragrafu, může být podle něj to, že by vláda takto chtěla přispět ke snížení nezaměstnanosti, když přichystá zhruba 30 míst pro politické náměstky ministrů. „Je mnoho slimáčků a málo kapustičky,“ glosoval stav, kdy podle něj strany potřebují zaměstnat své loajální a zasloužilé funkcionáře.

Podotknul, že političtí náměstci ale budou mít takový plat, že by se za to mohla vytvořit pracovní místa pro desetinásobek lidí, kteří by skutečně pracovali.

Zeman zkritizoval také to, že se kompetence generálního ředitelství po dohodě koalice s opozicí přesunou pod ministerstvo vnitra, kde by je měl mít na starosti jeden z náměstků, který přitom bude jmenován vládou. „Je to cosi, jako kdybyste se drbali levou rukou za pravým uchem,“ komentoval to prezident.

Návrh zákona nejen že není depolitizací státní správy, ale naopak její zesílenou politizací

Nelíbí se mu ani, že by vláda jmenovala na návrh jednotlivých ministrů tzv. státní tajemníky, a že odborní náměstci by podléhali výběru komise, jejíž dva členy jmenuje ministr a další dva právě státní tajemník. „Hle, jak nádherná depolitizace státní správy,“ prohlásil.

Podle Zemana tak hrozí místo dříve obávaného „zabetonování úřednické šlechty“ opačný extrém: zabetonování politické šlechty. „Občas se ale se změnou vlády nebo ministra do této politické šlechty nalije čerstvý beton, změní se dramatis personae, ale hra bude pokračovat dál.“

Zesílení politizace 

„Podstata věci spočívá v tom, že se vláda ve svém programovém prohlášení zavázala k depolitizaci státní správy. Tentýž závazek byl obsažen v koaliční smlouvě a já zastávám názor, že sliby či závazky se mají plnit,“ prohlásil Zeman před poslanci.

„Jsem přesvědčen, že tento slib nebyl splněn, jsem přesvědčen, že návrh zákona nejen že není depolitizací státní správy, ale naopak její zesílenou politizací,“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám