Hlavní obsah

Nákaza ebolou konzumací potravin z Afriky v ČR nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy českých spotřebitelů, že by se potravinami z Afriky mohli nakazit virem ebola, jsou zbytečné. Podle vedoucího centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ) profesora Jiřího Rupricha je riziko nákazy prakticky nulové.

Foto: Stephen Gire, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Riziko přenosu je minimální i v zasažených zemích, pokud lidé nepřijdou do přímého styku s tělesnými tekutinami pacienta či zemřelého člověka a živého či uhynulého nakaženého zvířete. Rizikový je i nechráněný sex s pacientem do sedmi týdnů po vyléčení.

Kdo chce mít co nejvyšší jistotu, měl by podle Rupricha dodržovat několik pravidel, která se uplatňují v případě i jiných nákaz, nejen ebolou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hygiena je namístě

Důležité je řádné mytí rukou a dodržování hygieny. Člověk by si měl všímat, jaké je hygienické prostředí místa, kde chce jíst. Má-li podezření na nevhodnou přípravu pokrmů a nečisté nádobí, má si vybrat jiný podnik. Ruprich také radí jíst jen řádně tepelně upravené potraviny, tedy vařené či pečené alespoň deset minut při teplotě 72 stupňů Celsia, v případě eboly to má být pět minut varu či 30 až 60 minut při 60 stupních Celsia.

"Je bezpečnější dostat na stůl horký pokrm a počkat, až zchladne, než konzumovat potraviny studené. To platí nejen pro stravování v Africe," shrnul Ruprich.

Vysoké riziko je spojeno s průnikem infekce skrze kůži, například při poranění injekční jehlou, rizikový je kontakt sliznic s krví zasaženou virem, s tělními tekutinami a laboratorními vzorky lidí nemocných ebolou a od zvířat. Nemoc se může přenést také kontaktem s předměty potřísněnými infekční tekutinou od pacientů, třeba ložním prádlem či použitými jehlami.

Na slunci přežívá virus jen krátce

"K přenosu viru ebola nedochází při náhodném kontaktu na veřejných místech s lidmi, kteří nejeví známky nákazy. Virem ebola se nelze nakazit při manipulaci s penězi, potravinami nebo při plavání v bazénu. Komáři virus ebola nepřenášejí," uvedl profesor a dodal, že mýdlo, bělidlo, sluneční světlo a sušení virus usmrtí.

Pokud se oblečení zasažené tělesnými tekutinami pacienta vypere v pračce, virus se zničí. Na povrchu, který je vystaven slunci nebo prošel sušením, přežívá jen krátkou dobu.

Letošní epidemie eboly má na kontě už 1550 obětí, hlavně z Guineje, Sierry Leone a Libérie, celkem se nakazilo přes 3000 lidí. V Česku zatím žádný případ hlášen není a podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty je riziko šíření nákazy extrémně nízké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám