Hlavní obsah

Šéfka Energetického úřadu se obrátila na prezidenta i vládu, vadí jí zásah policie

Novinky, jas
Aktualizováno

Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková se kvůli nedávnému policejnímu zásahu obrátila na prezidenta, premiéra i představitele obou parlamentních komor. Vitásková tvrdí, že státní zastupitelství, které nařídilo prohlídku prostor úřadu, porušilo zákon.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Alena Vitásková přichází k soudu

Článek

„Postup státních zástupců s největší pravděpodobností překračuje zákonné normy i ústavní rozdělení jednotlivých pilířů demokratického výkonu státní moci. Uvedená situace může dopadnout totiž nejen na Energetický regulační úřad, ale může omezit demokratický výkon státní moci a destabilizovat ostatní orgány výkonu státní správy, což povede k ochromení fungování státu jako takového,” tvrdí v dopise Vitásková.

Mluvčí úřadu Jiří Chvojka uvedl, že státnímu zástupci se údajně nelíbilo rozhodnutí úřadu, a proto se jej rozhodl kriminalizovat.

„Jde o flagrantní porušení nezávislosti správního řízení, porušení subsidiarity trestního práva a kriminalizaci běžného správního postupu, který měl státní zástupce možnost napadnout u správního soudu,“ tvrdí mluvčí.

Vitáskovou policie podezřívá z neoprávněného udělení licencí dvěma solárním elektrárnám v Chomutově. Podle policie šlo o předčasný a účelový krok, na jehož základě mohou elektrárny čerpat vyšší příspěvky za vyrobenou energii. Vitásková obvinění odmítá.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám