Hlavní obsah

Babiš se zastal Sobotky proti Bělobrádkovi, o sankcích proti Rusku pochybuje také

Novinky, Václav Lang
Praha

Vicepremiér Andrej Babiš ve sporu o nastolení nových sankcí proti Rusku zkritizoval postoj druhého vicepremiéra Pavla Bělobrádka, který se obul do předsedy vlády Bohuslava Sobotky. Ten totiž prohlásil, že protiruské sankce za konflikt na Ukrajině dosud nic nezměnily. Podobný názor má Babiš.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Zatím to vypadá, že jakékoli sankce nebyly úspěšné, a já si myslím, že preferuji diplomatickou cestu,“ řekl v pondělí Babiš novinářům poté, co na pražském náměstí Republiky zahájil kampaň hnutí ANO.

De facto se tak přiklonil na stranu premiéra Bohuslava Sobotky, jenž v neděli efektivitu sankcí zpochybnil a rozhodl se zatím nepřistoupit k plánu Evropské unie na zpřísnění sankcí. To Pavel Bělobrádek přirovnal k Mnichovu 1938.

„Měli jsme to řešit v koalici, místo toho, že takhle pan Bělobrádek napadá premiéra. Neznáme detaily, nevíme, co se v Bruselu dělo, občas jsou informace často zkreslené, a pokud nikdo dneska nedokáže říct, jaké sankce... Ano, dělejme sankce, ale pokud mají nějaký účinek. Zatím žádný účinek neměly,“ reagoval Babiš.

Navrhl také, aby se Česká republika zapojila do dění na Ukrajině jiným, solidárním způsobem. „Jsme součástí Evropské unie, jsme součástí NATO a měli bychom být solidární. Určitě jsme připraveni přinést nějaké oběti na podporu Ukrajiny, ale měli bychom se možná angažovat více v tom, že skutečně pomůžeme těm lidem, kteří strádají. Třeba že tam pošleme polní nemocnici nebo podobně,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám