Hlavní obsah

Do škol nastupuje nejsilnější ročník

Právo, Jiří Mach
Praha

Tolik prvňáků bylo naposledy koncem devadesátých let. Podle odhadů ministerstva v pondělí poprvé zasedne do školních lavic 115 tisíc dětí. Do věku povinné školní docházky totiž dospěly děti narozené na vrcholu babyboomu. V roce 2008 se narodilo rekordních 119 570 dětí a v roce 2009 jen asi o tisícovku méně. Poté už se populační růst zase snížil.

Letos zasedne poprvé do školních lavic 115 tisíc dětíVideo: Novinky

 
Článek

Rozdíly v počtech narozených dětí a nastupujících školáků jsou způsobeny mj. datem narození v kalendářním roce a také výkyvy v odkladu povinné docházky. Celkem bude na základní školy od pondělí docházet 853 tisíc žáků, tedy o téměř 26 tisíc žáků méně než loni. Z toho na prvním stupni bude 528 tisíc dětí.

Díky silným populačním ročníkům sice ředitelům odpadly obavy o naplnění tříd, protože školy jsou financovány podle počtu dětí, na druhou stranu se potýkají s jinými problémy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Většina prvňáčků se prvního školního dne nemohla dočkat.

Třídy jim praskají ve švech a v některých oblastech musely obce hodně improvizovat, aby poptávku uspokojily. Ve větších městech, zejména však v prstenci kolem Prahy, už není výjimkou třída obsazená 34 dětmi, což je nejvyšší možný počet dětí na třídu, jaký může obec povolit.

 Na individuální přístup už není prostor

Učitelé tak mají s výukou spoustu práce a na trend individuálního přístupu nezbývá prostor. Nicméně může učitele povzbudit fakt, že jim ministerstvo školství přidá na platech.

V září dostanou ředitelé stovky miliónů korun na udělování odměn, od ledna se pak zvednou tarifní platy, a to zhruba o 800 korun pro starší učitele a o 300 korun pro začínající. Přidáno dostanou i nepedagogičtí pracovníci, a to v průměru o pětistovku.

Ministerstvo plánuje také navýšení prostředků na nákup učebnic a dalších pomůcek, které se hradí z ostatních neinvestičních výdajů. Na tuto položku bylo loni i letos vyčleněno přes 1,5 miliardy korun, přičemž v roce 2015 by to mělo být o 300 miliónů více.

Na střední nastoupí 104 tisíce studentů

Studenti, žáci, rodiče, učitelé, ředitelé a všichni ostatní účastníci školského provozu se nyní při delikátních záležitostech a sporech budou moci obrátit na školského ombudsmana, kterým byl jmenován bývalý ministr školství Eduard Zeman. Ten může pomoci radou, moderováním diskuse, případně může požádat ministra o intervenci.

Deváťáci si poprvé mohou vyzkoušet nové přijímačky na střední školy z dílny ministerské organizace Cermat. Letos sice proběhnou nezávazně, ale osmáky a mladší jistě bude zajímat, že už v příštím školním roce budou povinné u všech maturitních oborů. Testovanými předměty bude matematika a jazyk český.

Na střední školy letos nastoupí 104 tisíce žáků a studentů, z toho 23 600 na gymnázia. Na ostatní maturitní obory 47 300 a na učiliště 33 tisíc. „Ve srovnání s předchozím školním rokem zůstává počet podaných přihlášek a přijetí v 1. kole přijímacího řízení na střední školy víceméně stabilní,“ uvedlo ministerstvo.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Celkem bude letos na středních školách 405 tisíc studentů a žáků, tedy o 7700 méně než v loňském roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám