Hlavní obsah

Na dně Hracholuské přehrady leží stovky mrtvých ryb

Právo, pab
Plzeň

Dno Hracholuské přehrady na Plzeňsku připomíná scénu z katastrofického filmu. Povalují se tam stovky mrtvých ryb, hlavně candátů a okounů. Co jejich úhyn způsobilo, je zatím záhadou. První mrtvé ryby se začaly objevovat na hladině v polovině srpna.

Na dně Hracholuské přehrady leží stovky mrtvých ryb Video: Právo

 
Článek

„Příčinu zatím stoprocentně neznáme. Jako nejpravděpodobnější variantou je, že ryby zahnala prudká bouřka do větší hloubky, kde se udusily, protože tam není kyslík,“ řekl Právu krajský hospodář Českého rybářského svazu Jaroslav Vogl. Stejně tak ale nevyloučil, že smrt ryb mohla způsobit nějaká infekce.

„Uhynuly ryby, které jsou obzvlášť citlivé na obsah kyslíku ve vodě. Nejvíce jsme jich posbírali u hráze, zhruba do metráku. Byly mezi nimi i více jak půlmetrové kusy,“ pokračoval Vogl. Podle něho ryby nejevily žádné známky poškození.

„Jako kdyby byly v lednici”

„Měly rozčepýřené skřele, což je známka udušení. Já se přikláním k tomu, že při bouři se stáhly do šesti až sedmimetrové hloubky, kde není žádný kyslík. Tam se přidusily,“ uvedl dále Vogl s tím, že tak masivní úhyn rybáři za 50 let existence přehrady nepamatují. Mrtvé ryby na dně leží ve třicetimetrové hloubce, kde nemá voda ani deset stupňů.

„Je to jako kdyby byly v lednici, ty už se na hladinu nedostanou. Pomalu se rozloží, postarají se o ně raci,“ uzavřel Vogl. Správce toku už také odebral vzorky vody na rozbor, který ukázal, že hodnoty dusíkatých látek jsou v normě a voda je tak v pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám