Hlavní obsah

Zeman vyhlásil válku zahraničním obchodním řetězcům

– České Budějovice
Právo, Pavel Orholz

Válku zahraničním obchodním řetězcům vyhlásil ve čtvrtek prezident Miloš Zeman při zahájení agrosalónu Země Živitelka v Českých Budějovicích. Nelíbí se mu jejich prodejní politika a lobboval za vytvoření národního řetězce, který by podporoval domácí odbyt. Slova chvály měl Zeman pro současný kabinet za opatření, která v oblasti zemědělství provedl. Zmínil především dva kroky, a to levnější „zelenou” naftu pro zemědělce a podporu pěstování brambor.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Prezident Miloš Zeman zahájil ve čtvrtek 41. ročník agrosalonu Země živitelka.

Článek

„Myslím si, že se podařily minimálně dvě věci. Zemědělcům byla vrácena zelená nafta, kterou předminulá vláda zrušila v rámci omezujících opatření zaměřených prakticky vůči každému odvětví národního hospodářství. Myslím si, že je to logické, protože zemědělské stroje jezdí po silnicích minimálně, nezatěžují tak dopravní infrastrukturu a je jenom spravedlivé, že tu naftu mají levnější,“ prohlásil Zeman.

Dále zmínil, že ministerstvo po dlouhé době podporuje i pěstitele brambor. „Na Vysočině se plocha, kde se pěstují brambory, snížila o devadesát procent a celostátně o osmdesát procent. Myslím si, že je to ostuda. Chtěl bych proto poděkovat panu ministrovi zemědělství za to, že zjednal nápravu,“ konstatoval Zeman.

Dovážet egyptské brambory z Nilu, který se podle něho stal do jisté míry stokou, znamená určitá zdravotní rizika, zatímco brambory z Vysočiny i odjinud jsou daleko kvalitnější.

Chybí silný národní řetězec, míní prezident

Zeman zopakoval i myšlenku národního řetězce, který by měl být podporován i kvůli vysokým maržím nadnárodních řetězců. „Pan ministr zemědělství vyhlásil v jednom rozhovoru válku obchodním řetězcům. Já bych se svojí pomocnou divizí k této válce rád připojil,” řekl Zeman.

Připomněl, že u rohlíku byla v těchto řetězcích zisková marže před patnácti lety kolem patnácti procent. „Dnes je 63 procent a totéž se v bledě modrém týká i ostatních komodit. A to do toho nepočítám ještě zápisné, regálné, nepočítám do toho další omezení, kterému jsou vystaveni jak zemědělci, tak potravináři v prvovýrobě,“ upozornil prezident.

Všude v okolních státech jsou podle jeho slov národní řetězce, které podporují domácí odbyt. „U nás je jeden jediný takový domácí řetězec, a to Coop, bývalá Jednota, a já bych si přál, aby válka proti obchodním řetězcům a proti neuvěřitelně vysokým ziskům těchto řetězců skončila úspěšně. Tedy tak, aby se tento zisk rozumně přerozdělil mezi zemědělské prvovýrobce, potravináře a obchodníky,“ doplnil Zeman.

Obrana proti dumpingovým cenám

K myšlence podpory domácího zboží se připojil i prezident agrární a potravinářské komory Miroslav Toman, který žádal po ministerstvu zemědělství, aby v době ruských sankcí zesílilo kontroly dovezených potravin, aby se na trh nedostaly s dumpingovými cenami.

„Dovolil bych si vyzvat ministerstvo zemědělství a vládu ČR k zesíleným kontrolám dovozového zboží, nejen kvality, ale i cen, aby nedocházelo k dumpingu. Zároveň vyzývám ministra a vládu, aby bojovali o kompenzace pro české zemědělce a zpracovatele,“ je přesvědčený Toman.

Úroda může být rekordní, věří ministr

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že letošní hospodářský rok může být  pro zemědělce jedinečný. I když zbývá sklidit ještě 12 procent ploch obilovin, výnosy budou nejspíše rekordní.

„Na jaře se hovořilo o suchu, ale já jsem říkal, mějme chladnou hlavu. Nyní se blížíme k devadesáti procentům sklizených ploch. Výnosy mohou být opravdu rekordní. U řepky to bude rekord v historii České republiky a u obilovin k tomu máme nakročeno. Otázka bude v oblasti vývoje cen, kdy začínají klesat. Nicméně spousta zemědělců dokázala už úrodu prodat za pevnou cenu,“ poznamenal Jurečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám