Hlavní obsah

Zemanovi má jmenování profesorů zůstat. A bez práva veta

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) po několika měsících přetahování s prezidentem o jmenování profesorů ukázal Miloši Zemanovi záda. Chládek se rozhodl tuto pravomoc nadále ponechat na hlavě státu. Aspoň tomu nasvědčuje komplexní novela vysokoškolského zákona, kterou jeho podle zjištění Práva úřad poslal do legislativního kolečka k připomínkám.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

Chládek tak dal přednost námitkám akademiků i mnohých politiků, kteří odmítali přenést jmenovací pravomoci na ministra nebo na rektory, neboť by to považovali za snížení váhy profesorského titulu. Naopak Zeman označil jmenování profesorů prezidentem za feudální přežitek.

Ministr nevyhověl ani Zemanově návrhu, který vzešel z jednání obou politiků letos v únoru. Prezident tehdy připustil ponechání jmenovací pravomoci Hradu, ale žádal právo veta podle svého uvážení. Ale ani s tím novela zákona nepočítá.

Zeman, který Chládka opakovaně chválil, se příliš nechce k novele vyjadřovat.

„S Marcelem Chládkem mám plánované setkání, takže se na tuto záležitost zeptám. Do té doby nebudu tuto otázku komentovat, protože nebudu znát jeho stanovisko,“ tlumočil na dotaz Práva prezidentova slova hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Akademici jsou spokojeni

Ani ministr na dotaz Práva, proč nevyhověl prezidentovi s právem veta, nebyl sdílný.

„Myslím si, že debata o zákoně je ještě předčasná, protože teď to teprve jde do připomínkového řízení. Zákon chci prezentovat společně s rektory 4. září,“ omezil se Chládek na stručné konstatování.

Je přitom zřejmé, že resorty ani akademická sféra, které jsou připomínkovým místem, nebudou navrhovat přesun jmenovací pravomoci prezidenta na kohokoli jiného. Hrad mezi připomínková místa nepatří.

Politici se už letos na jaře vzepřeli změně, podle které měl profesory jmenovat šéf horní parlamentní komory. Sněmovna s argumentem, že nehodlá podléhat prezidentovým vrtochům, Chládkův původní návrh shodila ze stolu.

Zeman: prezident není stroj na podpisy

„Velmi vítáme, že navrhovatel upustil od různých konstrukcí, o kterých se v jednu chvíli uvažovalo, třeba že by profesory jmenoval předseda Senátu nebo že by byla možnost nejmenovat nebo přezkoumávat návrhy,“ řekl ve středu Právu předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

Zástupce vysokých škol v minulosti podráždilo, když Zeman odmítl podepsat profesorský dekret Martinu C. Putnovi, což sice nakonec udělal, ale předal ho ministr. Stejnou proceduru Zeman uplatnil letos v únoru, kdy dekrety 85 profesorům sice podepsal, ale ti je přebírali z rukou Chládka. Na Zemanově argumentu, podle kterého prezident není stroj na podpisy, se dosud nic nezměnilo.

Dá se tudíž předpokládat, že i v podzimní jmenovací várce budou noví profesoři přebírat dekrety z rukou ministra školství. Na jeho úřadě se podle sdělení Kláry Bílé z tiskového oddělení sešlo do konce července už pětašedesát návrhů.

„Nyní ministerstvo prochází návrhy, jestli k některým nebude mít doplňující dotazy. Teprve pak je pošle na Hrad a předloží vládě,“ řekla ve středu Právu Bílá.

Reklama

Výběr článků

Načítám