Hlavní obsah

V zahraničí sedí za mřížemi tisícovka Čechů

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř tisícovku českých občanů uvězněných v cizině eviduje ministerstvo zahraničí. Je mezi nimi i Čech odsouzený v USA za vraždu na doživotí. Naopak nikoho z našinců dosud žádný zahraniční stát nepopravil.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle dostupné statistiky ministerstva sedí v zahraničních káznicích celkem 978 odsouzených či zatím jen vazebně stíhaných Čechů. Jejich počet však bude vyšší, protože ne každý český občan je v kontaktu s našimi konzuláty či velvyslanectvími, a tudíž o něm nemusejí úřady v ČR vědět.

To je zřejmě i případ Čecha odsouzeného v Německu v prosinci 2007 na doživotí, a to za znásilnění a ubodání čtrnáctileté školačky ze srpna téhož roku, který v evidenci ministerstva nefiguruje. Jde o homosexuála, který prý chtěl poprvé vyzkoušet, jaké je to spát s dívkou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministerstvo se ve svých statistikách zmiňuje v souvislosti s doživotním trestem pouze o kauze Čecha sedícího doživotně v USA. Podle všeho jde o případ Martina Novotného, který si vysloužil tento trest v září 2006 u soudu v coloradském Denveru za to, že ubodal v prosinci předchozího roku svou přítelkyni kvůli tomu, že se s ním chtěla rozejít. Soud konstatoval, že Novotný nebude moci být nikdy propuštěn.

„Nejčastějšími trestnými činy, kterých se dopouštějí čeští občané v zahraničí, jsou majetkové delikty a pašování drog,“ sdělil Právu tiskový odbor ministerstva zahraničí.

Mimo Evropu krušné podmínky

Do povědomí veřejnosti se v této souvislosti dostal nejvíce případ pašeráků heroinu do Thajska Emila Novotného a Radka Hanykovicse, odsouzených původně k padesáti letům vězení.

Oba se nakonec po devíti letech prožitých v drsných podmínkách dostali zpět do Česka. Novotný se pak dočkal v roce 2008 prezidentské milosti, Hanykovics o rok dříve po těžké a dlouhodobé nemoci zemřel.

Právě v asijských zemích, ale i jiných pro Čechy exotických státech jsou podle ministerstva výrazně tvrdší podmínky pro tamní vězně, a to bez rozdílu jejich národností. „Zhoršené podmínky obecně panují v mimoevropských zemích,“ konstatuje stručně ministerstvo.

Exotičtí vězni u nás

Ale nejen v Thajsku či USA znají Češi tamní věznice zevnitř. Ministerstvo eviduje i řadu dalších z pohledu Česka vzdálených míst, kde nějaký český občan skončil za mřížemi. „Můžeme jmenovat třeba Argentinu, Brazílii, Mexiko, Vietnam, Japonsko či JAR,“ upřesnil tiskový odbor.

V posledně jmenované zemi je stále v tamní vazbě zřejmě nejznámější český uprchlík, odsouzený podvodník Radovan Krejčíř.

Ale i české věznice naopak zaplnila řada cizinců. Podle Vězeňské služby ČR si trest ve zdejších věznicích odpykává z celkového počtu téměř 16 tisíc odsouzených 992 cizinců a dalších 533 je vazebně stíhaných.

Nejvíc jich pochází z Vietnamu a Slovenska, ale také často i z velmi exotických destinací – po jednom například z Guiney-Bissau, Svaté Lucie anebo ze Senegalu, tři zase z Pobřeží slonoviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám