Hlavní obsah

Senátoři chtějí zakázat výkup šrotu od občanů

• Aktualizováno

Senát ve středu přijal novelu zákona o odpadech, která zakazuje sběrnám vykupovat kovový šrot s výjimkou autovraků od občanů. Podle novely by jej sběrny mohly vykupovat pouze od firem a živnostníků. Platby by měly probíhat již pouze bezhotovostně. Úpravu Senát vložil do novely, která má od roku 2024 zakázat skládkování směsného komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů. V této pozměněné podobě se materiál vrátí do Sněmovny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Plastový odpad

Článek

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se k senátnímu zákazu výkupu postavil rezervovaně. Uvedl, že jeho úřad chystá vyhlášku, která by od příštího roku zakázala pouze výkup kovového odpadu při platbě hotovostí. Výkup od občanů by bylo možné regulovat v rámci chystané obsáhlejší novely odpadového zákona, jejíž věcný záměr má vláda dostat do konce září, podotkl ministr.

Zástupci ODS neuspěli s návrhy vrátit novelu do podoby původního senátního návrhu, který měl pouze omezit možnost výkupu kradených kovů formou zrušení krajského souhlasu s provozováním nepoctivých sběren. Argumentovali mimo jiné tím, že novela po zásahu Sněmovny nařizuje obcím zavést povinné třídění kovů a bioodpadu, aniž by vyčíslila jejich náklady s tím spojené. Zastánci argumentovali mimo jiné tím, že úpravy jsou nutné kvůli závazkům vůči EU.

Oponoval jim mimo jiné předseda senátorů ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera. "Máme dávno 2400 nádob na biologicky rozložitelný odpad, nepotřebovali jsme k tomu ani Evropskou unii, ani zákon," poznamenal. "Když budeme sbírat kovy, tak to má jeden pozitivní dopad, že ulehčíme košohrabům práci, protože oni to nejspíš odvezou i s tím kontejnerem," dodal.

Odpadové firmy protestují

Změny v odpadové politice státu vzbudily velkou kritiku u firem podnikajících s odpady a hlavně obcí. Senátoři v rámci úprav novely rozhodli o tom, že obce budou mít povinnost zajistit místa pro oddělené soustřeďování biologicky rozložitelných odpadů nejpozději od dubna příštího roku.

Předloha taky omezí množství materiálu, které může provozovatel skládky použít na její zabezpečení. Bude moci tvořit nejvýše pětinu celkové hmotnosti. Proti zákazu skládkování komunálního odpadu se stavěli i ekologové, podle nichž tento návrh znamená podporu spaloven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám