Hlavní obsah

Exšéf vězeňské služby žádá odškodné tři milióny

• Aktualizováno

Bývalý šéf Vězeňské služby Luděk Kula spolu s někdejším náměstkem na ministerstvu spravedlnosti Františkem Steinerem žádají miliónové odškodné kvůli stíhání v případu údajně nevýhodného nákupu objektu ve Vidnavě. Kula chce tři milióny, Steiner milión. Jejich stíhání bylo zastaveno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula

Článek

Kula a Steiner čelili trestnímu stíhání kvůli nákupu bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku. Rozsáhlý objekt, v němž měl původně vzniknout detenční ústav, zakoupila Vězeňská služba před šesti lety – tedy za ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila – za 29 miliónů korun.

Podle policistů Kula a Pospíšilův náměstek Steiner věděli, že objekt je pro detenční ústav naprosto nevhodný. Stíhání dvojice letos zrušil státní zástupce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud ministerstvo nevyhoví, mohou se obrátit na soud

Jiří Hovorka z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti ve středu sdělil, že Kula požádal o odškodnění počátkem srpna. "Žadatel nárokuje po státu odškodnění ve výši 3 102 775 korun, přičemž zadostiučinění za nemajetkovou újmu má být rovné tři miliony korun. Zbytek připadá na náklady obhajoby," uvedl.

O deset dní později zaslal ministerstvu svou žádost i někdejší zaměstnanec úřadu Steiner. "Po státu požaduje odškodnění v celkové výši 1 192 874 Kč, přičemž jeden milión korun má být zadostiučinění za nemajetkovou újmu a zbytek náklady obhajoby," doplnil Hovorka.

Ministerstvo má na vyřízení žádosti půl roku. Pokud Kulovi a Steinerovi v plném rozsahu nevyhoví, mohou se muži se svým nárokem obrátit na soud.

O budovu nikdo nestojí

Plány na vznik věznice a detenčního ústavu ve Vidnavě ztroskotaly kvůli nákladné rekonstrukci i loňské amnestii, která snížila počet vězňů. Stát se nyní zakoupeného kněžského semináře marně snaží zbavit.

Jakožto nepotřebný majetek je objekt na prodej od ledna, Vězeňská služba jej původně nabízela za minimální cenu 16 miliónů korun. V červenci se budovu nepodařilo prodat ani ve čtvrtém kole výběrového řízení. V dalším kole její cena klesne na devět miliónů, což je o 20 miliónů méně než cena, za jakou ji stát koupil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám