Hlavní obsah

Státní správu bude řídit vláda, která bude zrovna u koryta, zlobí se Okamura

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Zástupci koalice a opozice se naposledy před pokračováním srpnové schůze Sněmovny sešli k projednání služebního zákona. Ihned poté by poslanci měli stávající návrh vrátit do druhého čtení, aby bylo možné načíst komplexní pozměňovací návrh, na kterém se vláda s opozicí v srpnu dohodly. Silné kritice podrobilo návrh ještě před jednáním hnutí Úsvit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura se ve středu vyjádřil ke služebnímu zákonu

Článek

Předseda Úsvitu Tomio Okamura zkritizoval, že se s pozměňovacím návrhem, jak se na něm dohodla koalice s opozicí, nedojde k odpolitizování státní správy a strany podle něj „společně odmítly dlouhodobou garanci profesionální státní správy“.

„Obsazení postů ve státní správě bude řídit ta vláda, která bude zrovna u koryta, a odbornost půjde opět stranou,“ prohlásil Okamura.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předseda poslaneckého klubu Radim Fiala zase dohodu označil za pseudoopoziční dohodu ve státní správě. „Politika se má a musí dělat prostřednictvím legislativních norem a nikoli prostřednictvím politických náměstků. To odmítáme,“ řekl Fiala.

Úsvit nicméně ve středu podpoří vrácení návrhu zákona do druhého čtení. Pokud však koalice s opozicí budou trvat na stávající podobě pozměňovacího návrhu, v závěrečném hlasování bude Úsvit proti.

Opozice s návrhem souhlasí

Zástupci koalice ještě minulý pátek dolaďovali na ministerstvu vnitra poslední detaily komplexního pozměňovacího návrhu. Představitelé opozice si text prostudovali přes víkend a podle jejich vyjádření s ním nemají větší problém.

Například Martin Plíšek z TOP 09 řekl v pondělním rozhovoru pro Novinky, že nový text sice obsahuje i některé záležitosti, na kterých se strany nedohodly, přesto by však neměl být problém s prohlasováním. [celá zpráva]

Zásadní však pro opozici bylo, aby nevzniklo generální ředitelství státní služby. Na to jí nakonec koalice kývla s tím, že kompetence tohoto útvaru se přesunou na ministerstvo vnitra.

Potíže ovšem může způsobit Hrad. Prezident Miloš Zeman se opakovaně nechal slyšet, že pokud projde zákon ve znění, podle kterého budou uzákoněné funkce politických náměstků, normu vetuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám