Hlavní obsah

Zeman: Na teroristy bychom měli aktivně útočit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Severoatlantická aliance (NATO) by měla aktivně zasahovat proti teroristickým základnám na jakémkoliv území. Řekl to v úterý prezident Miloš Zeman v projevu k velvyslancům.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě velvyslance.

Článek

Podle něj mohou teroristické buňky snadno prosáknout na území České republiky, proto je třeba bojovat „aktivními, selektivními operacemi proti teroristickým základnám, ať už jsou na jakémkoli území”.

Pro útoky by měla být využita „nová vojenská technologie, jako jsou například drony”, doplnil prezident, ačkoliv dodal, že doba, „kdy jsme doufali, že v zemích s odlišnou kulturou zavedeme demokratický, pluralistický systém, je nenávratně pryč“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To ovšem podle Zemana neznamená, že by ČR měla přerušit nebo omezit styky s arabskými zeměmi, jak je mu podle jeho slov podsouváno. Prezident doplnil, že do Prahy pozval i nového egyptského prezidenta Abdala Fataha Sísího, k němuž nezapomněl připomenout, že potlačil Muslimské bratrstvo.

Hitlera prý taky nikdo nebral vážně

Zeman zmínil, že ačkoliv je islamistická hrozba pro ČR vzdálenější, než hrozba války na Ukrajině, neměla by být podceňována.

Podle něj může někdo vnímat prohlášení radikálů z Islámského státu o tom, že svůj chalífát vyhlášený na území Sýrie a Iráku brzy rozšíří až do Evropy, za bláznivé. Stejně však lidé vnímali svého času Mein Kampf od Adolfa Hitlera, upozornil Zeman. Prezident zdůraznil, že protivník je silný a odhodlaný.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman přednesl před velvyslanci projev.

Zeman také upozornil na úspěch české zahraniční politiky. Podařilo se dosáhnout toho, že z protiruských sankcí byly vyjmuty položky, které byly v českém národním zájmu. Úspěchem také je sjednocení zahraniční politiky Hradu, vlády a ministerstva zahraničí, to vedlo k posílení pozice Česka v EU, řekl prezident.

Jako úspěch označil i "nastoupení realistické a pragmatické politiky" vůči Číně. [celá zpráva]

K velvyslancům Zeman promluvil na každoroční pražské poradě. Kromě jiného se vyslovil po pokračování proizraelské politiky a zopakoval, že by diplomaté v zahraničí měli aktivně podporovat české exportéry .

Anketa

Mělo by NATO preventivně útočit na radikály ve vzdálených zemích?
Ano
72,3 %
Ne
26,2 %
Nevím
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7525 čtenářů.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Foto: Novinky

.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reklama

Výběr článků

Načítám