Hlavní obsah

Štěch se brání před podvodníky, nabízejí půjčky jeho jménem

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Půjčka s dvouprocentním úrokem? Kdo by odolal? Obzvlášť, když ji má nabízet známý a seriózní politik. Na to zřejmě hráli podvodníci, kteří o prázdninách začali na internetu nabízet výhodné půjčky jménem soc. dem. předsedy Senátu Milana Štěcha. A lákají z lidí zálohu za zprostředkování. Protože to trvá již dva měsíce, rozhodl se politik bránit a obrátil se na policii s trestním oznámením na neznámého pachatele.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

„Upozornili mě na to lidé, kteří e-mail s takovou nabídkou dostali. Mé jméno je tam uváděno i v souvislosti s mou funkcí, takže nemůže jít o záměnu s někým jiným a jde o zneužití mé osoby,“ postěžoval si Štěch novinářům.

„Já nevím, co mám dělat, o nic jsem si nepsala a stále mi chodí nabídka od pana senátora Milana Štěcha. Co to je za podvod? Já jsem vám to jen poslala, ať vidíte, co se tady děje. Nevím, od koho a kdo to píše, já na to vůbec neodpovídám. Ještě se dostanu do problému,“ napsala senátorovi jedna z oslovených.

Štěch ve svém trestním oznámení píše: „Od začátku července se na veřejné datové síti soustavně a opakovaně objevuje nabídka půjček na moje jméno, resp. moje jméno v souvislosti s mojí funkcí, což nepřipouští žádnou záměnu osob a jmen a lze mě dle těchto osobních údajů jednoznačně identifikovat. Jedná se o činnost dle mého názoru podvodnou, jelikož jsem nikdy žádné půjčky ani nenabízel ani neposkytoval.“

Adresy pochází z internetu

V srpnu pachatel či pachatelé podle něho změnili taktiku a nabízí půjčky již jen konkrétním lidem, jejichž jména a adresy našli na různých internetových stránkách, kde se půjčky poskytují. Oslovují cíleně lidi, kteří tu o půjčku někdy projevovali zájem.

Jde např. o server Konkrétní pomoc konkrétním lidem, kde jsou denně zveřejňovány nabídky a poptávky různých půjček. Aby to působilo věrohodně, připojena je často rovnou i smlouva v angličtině.

„Problém je v tom, že pachatel spolu s nabídkou půjčky žádá předem o finanční zálohu za zprostředkování půjčky,“ tvrdí senátor s tím, že takto mohou podvodníci z lidí vylákat jeho jménem i vysoké částky.

Štěch se nejprve bránil oznámením podvodného jednání a varováním před ním na svém osobním webu. Protože však nabídky neustaly, obrátil se na policii. Podle něho může jít mimo jiné o trestný čin podvodu, pomluvy či o porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám