Hlavní obsah

Ministerstvo chce mít přehled o Češích v zemích s rozšířením eboly

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví spolu s hlavním hygienikem bude chtít od českých úřadů seznamy osob, které pobývají v zemích, kde se objevily případy eboly. Mají to být nejen Češi, ale také zahraniční studenti, kteří by se měli v dohledné době vracet do Česka.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienik Vladimír Valenta

Článek

„Budeme sledovat a požadovat od některých resortů údaje o počtech českých občanů, kteří pracují v postižených zemích, dále budeme potřebovat údaje o zahraničních studentech, kteří se budou v dohledné době vracet do ČR a pocházejí z dané země,“ upřesnil hlavní hygienik Vladimír Valenta. Údaje chce mít Valenta okamžitě.

Po jednání Ústřední epidemiologické komise to uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty není ČR schopna sama dopravit případné české pacienty do vlasti. Podle Valenty by se měla případná repatriace koordinovat na úrovni Evropské unie. Převoz pacientů vyžaduje podle ministra speciální podtlakové boxy.

Němeček uvedl, že komise neuvažuje o tom, že by se v ČR mohli léčit pacienti z dalších zemí.

Dvě lůžka intenzívní péče jsou k dispozici v Nemocnici Na Bulovce, dalších osm lůžek je schopna poskytnout do tří dnů armáda ve svém středisku v Těchoníně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám