Hlavní obsah

Mynář kvůli prověrce nadále dochází podávat vysvětlení na NBÚ

Novinky, Václav Lang
Praha

Přestože již brzy uplyne devítiměsíční zákonná lhůta pro vyřízení žádosti o nejpřísnější bezpečnostní prověrku pro hradního kancléře Vratislava Mynáře, stále není jasno, zda prověrku dostane. Podle svých slov nadále pravidelně dochází v rámci této záležitosti na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Mynář si o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné zažádal 19. prosince a zákonná lhůta pro vyřízení této žádosti činí devět měsíců.

Hradní kancléř, kterému prezident pohrozil vyhazovem, pokud zmíněnou prověrku nebude mít, tak stále neví, zda mu NBÚ vyhoví. „Pokud budu mít konkrétní hmatatelný výsledek v podobě nějakého papíru, tak o tom určitě budete v pravý čas informováni,“ odpověděl v úterý na dotaz Novinek.

„Mohu jen říci na to, co je mi dovoleno, abych neprozradil žádné utajované záležitosti, že pravidelně docházím na NBÚ podle dohody a pokračujeme ve způsobu, který navrhlo NBÚ. To je všechno, co k tomu asi můžu dodat,“ uvedl.

Řízení může trvat roky

Je však možné, že se vyřizování jeho žádosti protáhne až na několik let. Řízení totiž může být dvakrát prodlouženo, celkem až na 27 měsíců. „Může být prodlouženo v případě, že ať už NBÚ nebo jakýkoli z úřadů potřebuje ještě další čas na analyzování dokumentů, které nám byly předloženy osobou, jež žádá o prověrku,“ řekl Novinkám mluvčí NBÚ Radek Holý.

Upozornil, že může dojít také k přerušení řízení, pokud osoba nedodá některé materiály. V takovém případě proces pokračuje až poté, co žadatel dokumenty dodá.

Mynář přitom s podáním žádosti otálel devět měsíců od chvíle, kdy se stal hradním kancléřem. Prezident Miloš Zeman napřed tvrdil, že mu nevadí, že Mynář prověrku nemá. Později ale otočil a nechal se slyšet, že pokud si ji kancléř neobstará, na Hradě končí.

Reklama

Výběr článků

Načítám