Hlavní obsah

Hrad zveřejnil smír s Hasenkopfem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentská kancelář zveřejnila na svých webových stránkách text smírčího prohlášení s právníkem Pavlem Hasenkopfem, na němž se obě strany dohodly, aby urovnaly spor ohledně autorství amnestie. Hrad uznal, že Hasenkopf nemohl znění amnestie ovlivnit.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pavel Hasenkopf

Článek

Hasenkopf se ohradil proti výrokům kancléře Vratislava Mynáře a prezidenta Miloše Zemana, podle nichž měl být jedním ze spoluautorů amnestie vyhlášené prezidentem Václavem Klausem na počátku loňského roku.

Spor se dostal k soudu, před nímž se obě strany dohodly na smíru a Kanceláři prezidenta republiky bylo uloženo uvést celou záležitost na pravou míru.

„Na základě smíru žalobce Pavla Hasenkopfa a žalované České republiky - Kanceláře prezidenta republiky se shora uvedené výroky uvádějí na pravou míru: Pavel Hasenkopf byl vyzván v rámci svého pracovního poměru svým nadřízeným, ředitelem politického odboru Ladislavem Jaklem, k předložení svého vlastního návrhu amnestie. Návrh Pavla Hasenkopfa neobsahoval zmírnění nebo prominutí trestů nebo zastavení trestních stíhání pachatelů závažné hospodářské trestné činnosti. Vyhlášené znění amnestie neměl Pavel Hasenkopf možnost ovlivnit,” uznala kancelář.

Rovněž uvedla, že Hasenkopf nebyl „v roce 2009 vyhozen z legislativního oddělení”, jak Mynář uvedl, ale  byl „v rámci řádné organizační změny přesunut z důvodu své specializace do politického odboru Kanceláře prezidenta republiky”.

Obě strany smírné řešení uvítaly. Hasenkopf stáhl i požadavek na miliónové odškodné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám