Hlavní obsah

Podvedeným klientům H-Systemu opět hrozí, že skončí na ulici

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovkám podvedených klientů společnosti H-System, kteří si po krachu firmy rozestavěné domy dostavěli, opět hrozí, že o ně přijdou a skončí na ulici. U Městského soudu v Praze proběhne ve čtvrtek stání, ve kterém je 56 rodin už poněkolikáté konkurzním správcem Josefem Monsportem žalováno o vystěhování z domů.

Foto: Právo

Konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport

Článek

Ty si v Horoměřicích u Prahy dostavěly z vlastních prostředků, navíc s oficiálním povolením prvního konkurzního správce zkrachovalého H-Systemu Karla Kudláčka.

Současný konkurzní správce Monsport se ale s lidmi z Horoměřic nedohodl na výši částky, která má odpovídat ceně rozestavěných nemovitostí v době, kdy spadly do konkurzu, a kterou by měli správci konkurzní podstaty zaplatit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z této sumy mají být uspokojeni všichni věřitelé H-Systemu, tedy i klienti, kteří do něj vložili své peníze, ale domy si poté nedostavovali. Protože však k dohodě na její výši nedošlo, konkurzní správce požaduje vystěhování lidí, aby domy mohl zpeněžit.

Správce: Zvýhodnit nikoho nemohu 

Monsport zahrnul dostavěné domy do konkurzní podstaty v roce 2001. On i jeho spolupracovnice Iva Fialová Ištvánková v minulosti vysvětlovali své kroky tím, že musí hájit zájmy všech věřitelů a žádného z nich současně nesmějí zvýhodnit.

Nešlo jen o dostavbu domů, investovali jsme např. do stavby silnic, chodníků a inženýrských sítí
Martin Junek

Monsport po posledním soudním jednání v květnu Právu řekl, že případná dohoda s lidmi, kterým nyní hrozí vystěhování, by předpokládala, že vyplatí do konkurzní podstaty částky odpovídající hodnotám rozestavěných domů v době prohlášení konkurzu.

„To jim nemohu darovat, bylo by to na úkor jiných věřitelů. Jiní klienti H-Systemu také (této firmě) zaplatili peníze, a nyní nemají vůbec nic,“ zdůraznil.

Nad lidmi z Horoměřic se tak vznáší reálná hrozba, že přijdou o střechu nad hlavou. „Lidé se bojí, že nyní mohou o své byty skutečně přijít,“ řekl Martin Junek, mluvčí Stavebního bytového družstva Svatopluk. To sdružuje klienty H-Systemu, kterým hrozí vystěhování z dostavěných domů.

Rodiny mohou přijít o vynaložené peníze

„Už 13 let je scénář stejný: první instance vynese rozhodnutí, jedna ze stran se odvolá a Vrchní soud případ vždy vrátí zpátky,“ poznamenal Junek.

Rodinám kromě vystěhování z vlastních domů podle něj hrozí, že přijdou i o peníze, které do domů vložily. „Bylo to zhruba 200 lidí a celkové investice tvoří takřka 100 miliónů. Navíc nešlo jen o dostavbu domů, investovali jsme např. do stavby silnic, chodníků a inženýrských sítí,“ dodal.

Současné zákony podle něj navíc ani nezaručují případné poskytnutí náhradního bydlení.

Žalobu o vystěhování rodin z jejich vlastních domů konkurzní správce Monsport podal brzy po odvolání prvního konkurzního správce H-Systemu Kudláčka. Ten nechal rozestavěné domy ocenit nezávislými znalci a klientům H-Systemu, sdruženým v družstvu Svatopluk, dal svolení k dostavbě, což ani konkurzní soud podle Junka nezpochybnil.

Lidé jsou připraveni se odstěhovat se vším 

Kudláček však byl na začátku roku 2000 odvolán a konkurzním správcem se stal Monsport. Podle něj a Fialové Ištvánkové byl však Kudláčkův postup nestandardní a souhlas s dostavbou měl být vázán na dodržení podmínek, které družstvo údajně nedodrželo.

Zástupci družstva však tvrdí, že hlavní podmínky splnilo a šlo jen o technické marginálie.

Pokud by soud rozhodl o vystěhování, lidé podle Junka nechtějí své investice do nemovitostí někomu jen tak přenechat. „Nálada v okradených rodinách je emocionálně vypjatá. Pokud soud rozhodne o vystěhování, jsou některé rodiny rozhodnuty odstěhovat se se vším, co v domech vystavěly a vybavily,“ uvedl.

Žalovaní klienti H-Systemu jsou podle Junka od počátku ochotni doplatit hodnotu, kterou měly nemovitosti v Horoměřicích před dostavbou. V roce 1999 podle něj činila hodnota pozemků a vybudovaných základů před zahájením dostavby zhruba deset a půl miliónu korun.

Klienty bývalého H-Systemu podpořil Čunek 

„Družstvo Svatopluk dávalo opakovaně správci konkurzní podstaty nabídky na odkup, aby se vyřešila zoufalá situace rodin, které již patnáctým rokem žijí v každodenním stresu, zda o svůj majetek nepřijdou,“ sdělil Junek.

Nabízená částka se podle něj již vyšplhala ke 20 miliónům. Podle Monsporta ale byly všechny dosavadní nabídky SBD Svatopluk tak nízké, že možnost uzavřít jakoukoliv dohodu předem vylučovaly.

Klienty bývalého H-Systemu v Horoměřicích na jaře podpořil senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Upozornil i na to, že ve věřitelském výboru jsou jen lidé, kteří chtějí z konkurzu pouze své peníze, a nikoli ti, kteří tam mají navíc své domy, ve kterých žijí.

Kauza H-System
Firma H-System uzavřela v letech 1994 až 1997 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Od každého klienta současně vybrala v průměru milión korun.
Na podzim roku 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen tři desítky rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka byl za vytunelování společnosti pravomocně odsouzen na 12 let vězení.
Část podvedených klientů si domy na vlastní náklady dostavěla, a právě tito lidé teď čelí žalobě o vystěhování.

Reklama

Výběr článků

Načítám