Hlavní obsah

Nikdy nezajistíte, že vyšinutý jedinec nebude zabíjet, řekl Němeček k případu Rumburk

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) není zastáncem eutanazie, tedy usmrcení člověka na jeho žádost. Řekl to v neděli v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi v souvislosti s případem v Lužické nemocnici v Rumburku. Tamní bývalá zdravotní sestra je podezřelá z vraždy sedmdesátileté těžce nemocné pacientky. Údajně ze soucitu jí chtěla pomoci od bolesti. V Česku je ale eutanazie nezákonná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

„Myslím si, že je to (eutanazie) prolomení nějaké hranice, která v naší civilizaci je. Lidský život je posvátný a takto bychom k němu měli přistupovat a koneckonců je to i v programovém prohlášení vlády,” uvedl ministr.

Domnívá se spíš, že české zdravotnictví má velký dluh v paliativní péči, to znamená péči poskytované pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém stadiu. Více by se podle něj měly podporovat hospice a podobná zařízení. Tam podle Němečka pacienti nevolají po eutanazii.

„Myslím si, že bychom měli jít spíš tímto směrem. Podporovat opravdu tu medicínu, která umí tlumit potíže a bolesti. Myslím si, že eutanazie je krok špatným směrem,” dodal ministr.

Heger: Rumburský případ byl kriminální čin

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) je přesvědčen, že rumburský případ byl úplně něčím jiným než eutanazií. „Byl to prostě v našem právním prostředí kriminální čin. Eutanazie, tam kde je povolena, probíhá úplně jinak,” zdůraznil. Podle něj je v medicíně detailní kontrola každého zdravotníka nemožná, lidé podle něj ale musejí mít kompetence a důvěru.

„Nikdy nezajistíte stoprocentně, že nějaký vyšinutý jedinec se cíleně nebude snažit někoho poškodit nebo zabít,” dodal Němeček s tím, že zatím informace o kauze pocházejí jen z médií a příběh může být nakonec jiný, než je prezentován.

Eutanazii (z řeckého eu=dobrý a thanatos=smrt) zakazuje mezinárodní Úmluva o lidských právech a biomedicíně. Jen tři státy - Nizozemsko, Belgie a Lucembursko - možnost eutanazie legalizovaly. V některých dalších státech, například v Kanadě či ve Švýcarsku, platí tzv. asistovaná sebevražda, tedy sebevražda vykonaná s pomocí jiné osoby. V ČR se eutanazie trestá jako vražda, asistovaná sebevražda je trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám