Hlavní obsah

Ukrajinci si v Praze připomněli výročí nezávislosti své vlasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky Ukrajinců si v neděli v centru Prahy připomněly 23. výročí nezávislosti Ukrajiny. Lidé šli průvodem od kostela sv. Klimenta v Praze 1 přes Karlův most až na náměstí Kinských v Praze 5, někteří oděni do národních krojů či nesoucí národní symboly.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Desítky lidí se zúčastnily pochodu Prahou při příležitosti 23. výročí nezávislosti Ukrajiny.

Článek

Uprostřed průvodu nesli deset metrů dlouhou ukrajinskou vlajku, zpívali ukrajinskou hymnu a provolávali "sláva Ukrajině, hrdinům sláva". Nedělním shromážděním chtěli upozornit na nabytí nezávislosti země po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 a zároveň na současnou krizi a ozbrojený konflikt ve vlasti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Desítky lidí se 24. srpna zúčastnily pochodu Prahou při příležitosti 23. výročí nezávislosti Ukrajiny.

Roky 2013 a 2014 jsou podle pořadatelů shromáždění významné pro jejich zemi. „Jsou to tragické, ale zároveň hrdinské roky, dnes tvoříme historii! Jsme plni hrdosti, že našim dětem a vnoučatům darujeme novou evropskou zemi, na kterou budou plně hrdi, ve které nebude nikdo šlapat po jejich důstojnosti,” uvedli.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Desítky lidí se 24. srpna zúčastnily pochodu Prahou při příležitosti 23. výročí nezávislosti Ukrajiny.

Minuta ticha za ukrajinské oběti

Na náměstí Kinských položili květiny u pomníku Tarase Ševčenka a minutou ticha uctili všechny ukrajinské oběti, které zahynuly v posledních měsících i v historii. I na ně ve svém projevu vzpomněl ukrajinský velvyslanec v Praze Borys Zajčuk. Naznačil také, že ti, co kdysi ničili Ukrajince hladem a válkami, zase chtějí přijít na Ukrajinu.

Od konce 20. let Ukrajinu těžce postihovala násilná sovětská kolektivizace, následoval velký hladomor a zničení ukrajinské elity, další úder zasadila druhá světová válka. Po jejím skončení se Ukrajina ocitla znovu jako svazová republika v SSSR.

Průvodu se účastnili i pravoslavní duchovní. Shromáždění organizuje několik ukrajinských organizací, které v Česku působí. Řadě z nich dnes velvyslanec poděkoval za podporu Ukrajiny.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Desítky lidí se 24. srpna zúčastnily pochodu Prahou při příležitosti 23. výročí nezávislosti Ukrajiny.

Po poledni se průvod vrátil zpět do kostela sv. Klimenta, kde se uskutečnila slavnostní liturgie Modlitba za Ukrajinu. Od 15:00 chystají Ukrajinci na Václavském náměstí lidové shromáždění, jehož se mají zúčastnit i někteří čeští politici.

Boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty vypukly na východě Ukrajiny 6. dubna. Od počátku konfliktu zahynulo podle odhadů přes 2100 lidí, z toho více než polovina byli civilisté. Podle OSN žije v oblastech zmítaných boji 3,9 miliónu lidí, z domovů boje vyhnaly na 156 tisíc lidí a dalších přes 188 tisíc lidí uteklo do Ruska. Ukrajina podle znalců prožívá snad nejhorší krizi od roku 1991.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinská vlajka zavlála na mostu u Kremlu

Moskevská policie zatkla v neděli pětici opozičních aktivistů, kteří se na mostě u Kremlu v centru ruské metropole pokusili rozvinout desetimetrovou...

Výběr článků

Načítám