Hlavní obsah

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově se asi zachrání, UNESCO netrvá na jeho přesunu

Aktualizováno

UNESCO nejspíše nebude trvat na přesunu otáčivého hlediště z barokní zahrady v Českém Krumlově. Svitla naděje na postavení nového demontovatelného otáčivého hlediště bez vyškrtnutí města z prestižního seznamu světového dědictví. Po víkendové návštěvě komisařek UNESCO to řekl ředitel Jihočeského divadla a senátor Jiří Šesták.

Foto: archiv Pravo, Právo

Otáčivé hlediště v barokní zahradě v Českém Krumlově

Článek

Zahrada se ocitla na seznamu v roce 1992 spolu s centrem města a památkáři řadu let usilovali o odstranění otáčivého hlediště ze zahrady. Někdejší vedení ministerstva kultury UNESCO slíbilo, že do roku 2015 bude točna odstraněna.

Zástupkyně UNESCO podle Šestáka vůbec poprvé navštívily točnu v sezóně a zhlédly divadelní představení. V pětihodinovém jednání vyslechly argumenty všech zúčastněných stran. Své stanovisko pošlou do dvou měsíců, rozpracovat požadovaly podmínky pro vypsání architektonické soutěže na novou točnu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Točna v zahradě českokrumlovského zámku

Podle Šestáka by divadelní sezóna v Krumlově nemusela být vůbec přerušena. Příští rok tam divadlo plánuje odehrát čtyři plenérové premiéry. Pak by se nejspíše požádalo o prodloužení nájmu pro stávající točnu. Nová by se mohla vyrábět a později namontovat mimo sezónu.

"Z mého laického pohledu lze novou točnu postavit mimo divadelní sezónu. Minulé točny postavili během dvou měsíců, až na poslední, která se stavěla jako raketové silo se zázemím pět metrů pod zemí, ta trvala čtyři roky," řekl Šesták. Pokud jde o demontovatelný model, rozhodující bude podle něj rychlost. "Ne že se bude pět měsíců bourat a pět měsíců stavět," uvedl.

Čeká se na oficiální vyjádření

Nová točna bude na místě té současné a má mít stejnou kapacitu, tedy 650 míst k sezení. Nižší bude asi o pět metrů. Zázemí se přemístí za zdi zahrady, kde má divadlo pronajatou plochu od církevního nadačního fondu. Mimo sezónu nebude narušovat vzhled.

Za 55 let představení před točnou navštívily více než dva milióny diváků. Letos jich bude asi 53 tisíc. Všechna představení jsou z 99 procent vyprodaná. Tržby činí kolem 28 miliónů korun, zisk je osm miliónů. Pokud by nastala v sezónách pauza, hrozilo by zrušení baletu a opery Jihočeského divadla, které dotuje město.

Až přijde vyjádření komisařek UNESCO, vypíše město architektonickou soutěž, pak se budou hledat peníze na výstavbu nového hlediště.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám