Hlavní obsah

Rumburská nemocnice po úmrtí pacientky zpřísnila předpisy

Vedení Lužické nemocnice v Rumburku kvůli podezřelému úmrtí pacientky, za něž byla jedna ze zdravotních sester obviněna z vraždy, změnilo vnitřní předpisy. Zpřísnily se kontroly zdravotní dokumentace a nakládání s některými léky, například opiáty, tvrdí předseda představenstva nemocnice Darek Šváb.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ředitel nemocnice v Rumburku Darek Šváb

Článek

Předcházející vnitřní předpisy podle něj splňovaly předepsané standardy. "V tomto případě se nejednalo o selhání systému, ale jednotlivce. Trestnému činu lze těžko zabránit," uvedl Šváb.

Zopakoval, že vnitřní prověřování dalších podezřelých úmrtí pacientů neodhalilo žádný jiný případ, který by poukazoval na úmyslné či jen nedbalostní pochybení ze strany zaměstnanců nemocnice.

Sedmdesátiletá onkologická pacientka v rumburské nemocnici zemřela v noci z 5. na 6. června. Vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lužická nemocnice v Rumburku

Lék jí podle policie podala zdravotní sestra. Padesátiletá žena je ve vazbě a hrozí jí až 18 let vězení, z nemocnice, kde pracovala, byla propuštěna.

Podle vedení nemocnice lékař v případu zemřelé pacientky nic nezanedbal. Lékaři Petru Vondráčkovi, který měl v noci z 5. na 6. června službu, pouze vytkla, že o události včas neinformoval. Lékař ale tvrdí, že případ hned ráno po úmrtí oznámil zástupci primáře, svému přímému nadřízenému, a poté primáři i hlavní sestře. Odmítá také, že by ničil důkazy, z čehož ho Šváb obvinil.

Naopak je prý zajistil tak, aby se případ mohl vyšetřit.  V nemocnici už nepracuje, nedávno podal výpověď prý kvůli tomu, že mu ředitel bezdůvodně snížil odměny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám