Hlavní obsah

Samoživitelka si musela půjčit i na aktovku pro dceru

Právo, Denisa Telaříková

Do nečekaně svízelné situace se dostala 36letá Petra R. z Novojičínska kvůli nákupu školních pomůcek pro svou šestiletou dcerku, která v září poprvé vyrazí do školy.

Článek

Přestože postupovala tak, jak jí poradila její sociální pracovnice, tak dosud mimořádnou dávku na nákup školních potřeb pro dcerku neobdržela. Nezaměstnaná maminka samoživitelka musela tedy vše řešit téměř na koleni a peníze si půjčit od známých.

„O dávku mimořádné okamžité pomoci na úhradu odůvodněných nákladů dítěte a nezbytných činností sociálněprávní ochrany dětí jsem si požádala v červenci. Tak mi to poradila pracovnice na odboru pomoci hmotné nouze v Kopřivnici, která mě má na starosti,“ svěřila se Právu maminka budoucí školačky s tím, že vyrozumění jí přišlo až ve čtvrtek, tedy 21. srpna.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Píšou v něm, že se tím začali zabývat a že mám lhůtu pět dnů na vyjádření k podkladům. S hrůzou jsem zjistila, že mi zřejmě nestihnou do konce srpna dávku vyplatit. Rozhodla jsem se raději konat,“ líčila paní Petra. Peníze na aktovku a další pomůcky si proto vypůjčila od známých.

„Pytlíky na papuče a na cvičební úbor jsem se rozhodla ušít doma, záložky taky vyrobím sama, cvičební úbor kupovat nebudu, použijeme domácí tričko, kraťasy a teplákovku, co máme. Ale i tak jsem si na další věci musela půjčit tři tisíce korun. Nemohla jsem šetřit na aktovce. Terezka je drobná a má problémy se zády, proto jsem koupila odlehčenou aktovku, která jí bude šetřit záda. Stála 1300 korun,“ popisovala školní nákupy Petra.

Náklady budou vyšší 

Ví, že částka ještě není konečná, protože v první školní den se teprve dozví, co ještě bude potřeba dokoupit. „Nerozumím tomu, proč mi to takhle moje sociální pracovnice na jaře poradila, když se to takto nedá stihnout. Jenže když jsem tam byla v červenci, tak měla dovolenou a její kolegyně, co ji zastupovala, mi dokonce řekla, že snad aktovku už mám mít dávno koupenou, že ji přece dávají babičky pod stromeček na Vánoce,“ zarazilo mladou maminku.

Ta pobírá sociální dávky proto, že nemůže sehnat v regionu s desetiprocentní nezaměstnaností práci.

„Problém je, že nemůžu pracovat kvůli malé na směny, potřebovala bych částečný úvazek či pružnou pracovní dobu, jenže to je všude problém,“ postěžovala si žena, která si kvůli nalezení práce dodělala na mateřské dálkově i maturitu a následně se dostala i na vysokou školu do Ostravy.

„Jenže kvůli finančním a časovým problémům jsem studium musela přerušit. Zajistit základní věci pro dítě je pro mě přednější,“ shrnula.

Reklama

Výběr článků

Načítám