Hlavní obsah

Hasiči v Temelíně se učí likvidovat hořící vodík

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbiroh

Speciálním výcvikem musí projít během letošního a příštího roku každý z bezmála osmi desítek hasičů Jaderné elektrárny Temelín společnosti ČEZ. Dva dny stráví každý z nich v prostředí ohňového simulátoru provozovaného Záchranným útvarem HZS ČR ve Zbirohu u Prahy, kde je čekají teploty nad 270 stupňů Celsia a mimořádná fyzická i psychická zátěž.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči na cvičení v TemelíněVideo: Jaderná elektrárna Temelín

 
Článek

„Chlapi se učí likvidovat různé druhy požárů. Přestože se většina podnikových hasičů s takto vážnými situacemi v elektrárnách vůbec nesetká, náročný výcvik je nutný, neboť stále častěji zasahují i v okolních městech a obcích, kde v případě potřeby pomáhají zdejším hasičským sborům. Není to nic jednoduchého. Kolem vás jsou plameny o teplotě i 800 °C a vy víte, že nesmíte udělat chybu. Pochopíte, proč musíte přesně dodržet postup pro využití ochranných pomůcek a jak oheň reaguje,“ shrnul Právu důvody náročného cvičení velitel temelínských hasičů Radek Vymazal.

Manažer Útvaru požární ochrany a havarijní připravenosti Skupiny ČEZ Ivo Novotný v této souvislosti připomněl, že mimořádně důležitý je pro hasiče výcvik s vodíkovým simulátorem. Plameny nejsou v případě vznícení vodíku přímo vidět, zásah je proto složitější.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Marek Sviták

Dva dny stráví každý z hasičů Jaderné elektrárny Temelín v prostředí ohňového simulátoru provozovaného Záchranným útvarem HZS ČR ve Zbirohu u Prahy.

Vodík je přitom plynem, který největší energetické zdroje, jako je elektrárna Temelín, využívají pro jeho vynikající vlastnosti při chlazení generátorů. V případě tohoto specifického požáru je důležitá jeho detekce. Následně je nutné technologii co nejrychleji uzavřít a vodík nechat kontrolovaně vyhořet. Požární zásah tedy nespočívá v tom, co nejrychleji vše uhasit proudem vody. A právě různé varianty zásahu si mohou hasiči ČEZ ve Zbirohu vyzkoušet.

Foto: Marek Sviták

Hasiči si musí poradit i s plamennou hradbou.

„Zásah v případě hoření vodíku je opravdu složitý. Cítíte totiž pouze žár a nic jiného nevidíte. Pevně doufám, že to nikdy nebudu potřebovat, ale je důležité na tento specifický druh požáru umět reagovat,“ poznamenal po cvičení Michal Karafiát, který byl jedním z prvních temelínských hasičů, který speciálním výcvikem prošel.

Reklama

Výběr článků

Načítám