Hlavní obsah

Koalice ladila detaily služebního zákona. Zemanovi neustoupíme, vzkázal Bartošek

– Praha
Novinky, Václav Lang

Ministr vnitra Milan Chovanec, místopředseda Sněmovny Jan Bartošek a náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán dolaďovali v pátek na ministerstvu vnitra finální text služebního zákona, který předají šéfům opozičních stran. Koalice neustoupí prezidentovi Miloši Zemanovi a nevypustí z návrhu funkci politických náměstků, tvrdí Bartošek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek

Článek

„Ještě jsme procházeli některé body, kde nebylo úplně jasno. Potřebovali jsme si vyjasnit jednotlivé postoje,“ zhodnotil Bartošek průběh jednání. „Finalizovali jsme text a chtěli jsme jej uzavřít tak, aby byl následně poslán předsedům koaličních stran, předsedům poslaneckých klubů a aby ten text byl odsouhlasen a takto jej mohli zavčas předat opozičním stranám,“ dodal.

Blíže se ale nechtěl vyjádřit k tomu, jakých konkrétních bodů se jednání týkalo. Prý kvůli ohledu na opoziční strany, jež by měly finalizovaný text obdržet zřejmě ještě v pátek.

Schůzka se Zemanem

Prezidentu Miloši Zemanovi, který opakovaně kritizoval, že zákon zavede také funkci politických náměstků, koalice neustoupí. „Bavili jsme se o tom, že dohoda, která byla uzavřena, platí. To znamená, že platí i otázka politických náměstků,“ řekl Bartošek na dotaz Novinek.

S prezidentem se hodlá sejít a sdělit mu mimo jiné to, že institut politických náměstků není nějaký nový instrument, ale počítá s nimi už dřívější zákon, který schvalovala v roce 2002 Zemanova vláda. „Je to spíš o tom, se s panem prezidentem potkat a zkusit si to vysvětlit,“ dodal místopředseda Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám