Hlavní obsah

Armádu trápí předražené IT služby, ušetřit má centrální komunikační systém

Armáda se podobně jako některé další úřady potýká s nákladnými a netransparentními smlouvami na zajištění služeb v oblasti informačních technologií. Zvažuje proto, že nechá vybudovat nový komunikační systém, propojující jednotlivé útvary a velitelství. Měl by přijít zhruba na miliardu korun a armáda si od něj slibuje v delším časovém horizontu úspory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budova ministerstva obrany.

Článek

„Zabýváme se novou myšlenkou, jestli by nebylo jednodušší tu mít jeden velký IT systém,” řekl první náměstek ministra obrany Jiří Borovec. Ministerstvo by se tak podle něj zbavilo všech malých podsystémů, „které jsou drahé a leckdy ne úplně efektivní”. V desetileté perspektivě by se pak prý mohly snížit náklady.

Ministerstvo obrany totiž podle něj bojuje s problémem předražování prací v oblasti informačních technologií (IT). Poznamenal, že současné smlouvy na IT, které jsou na rezortu uzavřené, bývají předražené. Firmy si účtují vysoké hodinové sazby a ministerští úředníci s nimi nejsou schopni vyjednávat, jestli udávaný počet hodin nad danou prací skutečně odpovídá realitě.

Chybí odborníci

„Ztratili jsme část svého know-how, neumíme často hrát dodavatelům ani sparing partnera,” poznamenal náměstek. Důvodem je podle něj to, že se ministerstvo v minulosti zbavilo schopných zaměstnanců z oblasti IT. Svůj tým proto prý posílil o poradce přes tuto oblast.

Oddělení informačních oddělení podle něj vedení ministerstva předložilo zakázku na vytvoření komplexní datové sítě, která by vojákům umožnila vzájemnou komunikaci zašifrovaným způsobem. Nahradila by současný systém, který Borovec označil za „ojetinu, kterou je nutné modernizovat”. Modernizace by se týkala současných komunikačních uzlů i vybudování nových v místech, kde chybí.

Obměna by podle něj měla trvat asi tři až čtyři roky a stát by měla zhruba miliardu korun. „Teď se bude k tomu, co nám bylo předloženo, zpracovávat oponentura,” poznamenal Borovec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám