Hlavní obsah

Muž spojený s Kubicem nepobyl na vnitru ani týden

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jaroslav Hruška, poradce prvního náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka, vydržel ve své funkci jen necelý týden. Ve středu ministerstvo ohlásilo jeho odchod.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Hruška (vpravo) a Jan Kubice (druhý zprava)

Článek

Někteří členové ČSSD se proti němu vzbouřili. Hruška byl podle nich jedním z těch, kteří vynesli na světlo tzv. Kubiceho zprávu, kterou část činovníků soc. dem. považuje za příčinu prohraných voleb v roce 2006.

„Nechci se stát předmětem vnitrostranických soubojů uvnitř hlavní koaliční strany. Mým hlavním zájmem bylo profesionálně pracovat ve prospěch resortu vnitra,“ uvedl Hruška.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Angažování Jaroslava Hrušky jako poradce prvního náměstka bylo výsledkem gentlemanské dohody mezi Nováčkovým předchůdcem a panem Hruškou. Dohoda reagovala mimo jiné na konflikt ohledně způsobu, jakým bylo řešeno předchozí působení Jaroslava Hrušky na ministerstvu vnitra,“ uvedla v prohlášení mluvčí vnitra Lucie Nováková.

Tejc: Facka pro ČSSD

Jedním z představitelů ČSSD, kteří se do Hrušky pustili, byl poslanec Jeroným Tejc. Jeho angažmá na ministerstvu označil za „facku ČSSD“. Ve čtvrtek své argumenty pro Právo zopakoval.

„Soc. dem. ministr by neměl angažovat lidi, kteří se podíleli na Kubiceho zprávě. Nebyl důvod ho na ministerstvo vůbec brát, byl to nepochopitelný krok. Je to facka všem, kteří bojovali proti (exministrům vnitra ve vládách ODS) Kubicemu a Langrovi. A to jsem měl s panem Hruškou korektní vztah, rozhodně nepatřil mezi nejhorší náměstky,“ řekl Právu Tejc.

Je skutečně vidět, jak má pan Tejc zájem na tom, aby byla odpolitizovaná státní správa a aby na úřadech působili kvalitní odborníci
Jaroslav Hruška

Kritikou nešetřili ani další poslanci ČSSD. „Pamatuju si, jak chodil jako náměstek ministra Kubiceho na ústavně-právní výbor, a pro mě to byla vždycky nedůvěryhodná osoba. To, že se podílel na Kubiceho zprávě, by ho mělo navždy diskvalifikovat pro jakoukoliv spolupráci s ministerstvem vnitra,“ řekl ve čtvrtek Právu místopředseda poslanců soc. dem. Jan Chvojka.

Hruška, který se živí jako ekologický farmář, se k dalším okolnostem vyjadřovat nechtěl. „Je skutečně vidět, jak má pan Tejc zájem na tom, aby byla odpolitizovaná státní správa a aby na úřadech působili kvalitní odborníci,“ podotkl ironicky pro Právo.

Zděděný problém

Za Hrušku se ve čtvrtek postavila poslankyně ODS Jana Černochová. „Asi se rozhodl správně, aby si zachoval duševní zdraví, nemusel o sobě číst nesmyslné a dehonestující články a nebyl součástí války uvnitř ČSSD, která graduje každým dnem,“ řekla.

Ministr a místopředseda ČSSD Milan Chovanec Právu vzkázal, že považuje záležitost za uzavřenou a nebude se k ní vyjadřovat. Dříve se ale hájil, že problém s Hruškou zdědil po svých předchůdcích.

Hruška působil jako první náměstek exministra vnitra Jana Kubiceho v letech 2011–2013. Předtím, stejně jako Kubice, pracoval pro ÚOOZ. Kubice mu těsně před koncem na ministerstvu, když padla Nečasova vláda, podepsal nebývale štědrou konkurenční doložku: Hruška měl po celý další rok pobírat každý měsíc rentu 65 tisíc korun. Doložku, na kterou tehdy upozornilo Právo, zrušil Kubiceho nástupce v úřadu Martin Pecina. Hruškův návrat na ministerstvo letos v srpnu byl zřejmě kompenzací za tuto nevyplacenou výsluhu.
Hruška nebyl jediným člověkem z Kubiceho éry, který je doposud ve službách vnitra – stále na něm působí například Kubiceho bývalá mluvčí a poté poradkyně Blanka Besserová (dříve Kosinová) ve funkci policejní ombudsmanky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám