Hlavní obsah

Návrh novely zákona o přístupu k informacím sklízí kritiku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novela, kterou chce vláda upravit zákon o svobodném přístupu k informacím, zhorší podle kritiků pozici tazatelů. Materiál, který měl zavádět evropské směrnice na ”opakované použití informací” totiž ministerstvo vnitra naformulovalo tak, že prodlužuje lhůty a umožňuje úřadům zpoplatnit téměř každé poskytnutí informací. Navíc podle neziskové organizace Otevřená společnost necitlivě směšuje „opakované použití informací“ od běžného „přístupu k informacím“.

Článek

Na základě zákona mohou nyní lidé i právnické osoby žádat orgány státní a veřejné správy o informace týkající se jejich činnosti.

Novela měla stanovit pravidla pro „opakované použití informací”, které jsou za současného stavu často obtížně dostupné. Jde o data, která sbírají a vytvářejí veřejné instituce

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Známý je příklad brněnské firmy CHAPS, které ministerstvo dopravy protiprávně ponechalo výhradní právo nakládat s informacemi o jízdních řádech v celé zemi,” uvedl Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti.

Firma drží monopol na správu dat jízdních řádů od roku 2001. Loni ministerstvo slíbilo, že tuto situaci změní novou vyhláškou. O zpřístupnění dat brněnskou firmu CHAPS na základě zákona o svobodném přístupu k informacím usilovala dlouhodobě společnost Seznam, které dal za pravdu i soud.

Pohoršili by si všichni

Návrh, který zpracovává ministerstvo vnitra, přitom podle Kužílka povede „ke zhoršení přístupu k informacím pro všechny“. Návrh totiž v důsledku stírá rozdíly mezi žádostí o jediný dokument a žádostí o rozsáhlé soubory informací pro opakované použití.

Návrh taktéž umožňuje prodloužit lhůtu pro poskytnutí informací o dalších pět dní. Základní lhůta na vyřízení žádosti by měla zůstat 15 dní, nově si ji ale mohli úředníci prodloužit namísto 10 dnů o 15.

Věční kverulanti by měli pré

Rovněž výrazně zvyšuje úhradu za informace u příspěvkových a obchodních organizací státu a samospráv. Naopak pro běžné úřady ruší možnost žádat úhradu za mimořádně rozsáhlé vyhledávání. To může vést naopak k zahlcení úřadů.

„Kverulant, toužící trápit úřad, by mohl bez úhrady požádat o neomezený rozsah informací. To může mít třeba na obce zdrcující dopad“ osvětlil Kužílek možná rizika.

Výhrady vůči předloženému návrhu mají rovněž zelení a Piráti. První upozorňují na zmíněné riziko zpoplatnění všech poskytnutých informací, druzí se pozastavují nad návrhem zveřejňovat u všech poskytnutých dokumentů i metadata, jako počet osob, které o dokument žádaly či datum jeho poslední změny.

Ministerstvo zdůrazňuje, že jde o pracovní verzi materiálu. Vláda by jej ve finální mohla dostat na stůl v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám