Hlavní obsah

Pražský dopravní podnik čelí žalobě, odmítá zaplatit pohledávku za 10 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský dopravní podnik čelí žalobě, kterou na něj podala poradenská společnost BNV consulting. Řekl to generální ředitel podniku Jaroslav Ďuriš. Podnik odmítá uhradit závazky, které mu plynou ze smluv uzavřených minulým vedením. Jde o zakázku za zhruba deset miliónů korun. Firma BNV consulting byla v minulosti známá napojením nejen na DPP, ale i na pražský magistrát.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Spor se vede o smlouvu z roku 2009. Poradenská firma měla zpracovat takzvanou analýzu zavedení bezobslužného provozu metra. Zkoumala možnosti, jak by metro fungovalo bez řidičů, dozoru a dalšího personálu.

"Materiál nebyl dostatečně kvalitně zpracován, je k ničemu," řekl ředitel Ďuriš. "Dopravní podnik závazky neuznává," doplnil. Představenstvo společnosti podle něj rozhodlo o odstoupení od smlouvy.

"Práci jsme v řádné kvalitě předali objednateli," uvedl jednatel firmy BNV consulting Radek Novotný. "Objednatel, bohužel, do dnešního dne za práci nezaplatil, a protože si za výsledky projektů stojíme, nezbylo nic jiného než podat žalobu," doplnil.

Firma BNV consulting v Praze dříve působila nejenom v dopravním podniku, zakázky získávala i od pražského magistrátu, pro který zpracovávala třeba audity. Podle informací ČTK pomáhala s výběrem některých šéfů městských organizací.

Několik tendrů prověřoval antimonopolní úřad. Působení v dopravním podniku mimo jiné v době, kdy jej vedl Martin Dvořák, vyneslo firmě zhruba 60 miliónů korun. Jednatel firmy Novotný působil v DPP jako ředitel transformace, měl na starosti později kritizované vyvedení činností mimo podnik. Většina smluv s Dvořákovým odchodem skončila. Dozorčí rada je tehdy označila za nevýhodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám