Hlavní obsah

Od invaze „bratrských armád” uplynulo 46 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika si ve čtvrtek připomíná 46. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Oběti okupace uctí lidé a politici u Českého rozhlasu nebo u památníků Jana Palacha. Na Václavském náměstí se uskuteční vzpomínkový koncert. Pietní akce se budou konat i v dalších českých městech, třeba v Brně nebo Liberci.

Článek

Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila státní hranice v noci z 20. na 21. srpna. Invaze násilím ukončila pokus o reformu socialismu v Československu. Do konce roku 1968 si vyžádala 108 mrtvých, asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí.

Dobové záběry z okupace budou pouštět organizátoři hudebního happeningu v dolní části pražského Václavského náměstí. Odpoledne a večer je doprovodí koncerty, zahrají například legendární The Plastic People of the Universe nebo Vladimír Merta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U Národního muzea v místech pomníku Jana Palacha si oběti okupace připomenou organizátoři hladovky protestující proti komunismu.

Té se dnes ve Spojených státech zúčastní i herec Jan Tříska.

Pietní akt je naplánován i před budovou Českého rozhlasu na Vinohradech, u kterého padlo v srpnu 1968 několik neozbrojených demonstrantů odmítajících invazi.

Podle některých historiků právě invaze, která zastavila reformní proces, vedla ke konci socialismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám