Hlavní obsah

Ukrajinec zaplatil pomník padlým Čechům jako omluvu za otcovu účast na okupaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský podnikatel Vladimir Vladimirovič Borodenko zaplatil zbudování pomníku československým vojákům, kteří padli za druhé světové války v obci Čerňachiv. Rozhodl se tak symbolicky odčinit účast svého otce na okupaci Československa v srpnu 1968. Otec jej o to požádal před svou smrtí.

Foto: Štědrý Aleš, ČTK

Pomník československým vojákům z 2. světové války v ukrajinské obci Čerňachiv.

Článek

U Čerňachivu, obce asi 50 kilometrů od Kyjeva, podle Pavla Filipka z ministerstva obrany padlo 9. listopadu 1943 v boji 11 československých vojáků z tankové jednotky. V obci byli pohřbeni, dosud ale jejich smrt žádný pomník nepřipomínal.

Pomník se jmény padlých byl odhalen za účasti českého velvyslance v Kyjevě Ivana Počucha letos 23. května.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hroby a pomníky mají po celém světě

Československé vojáky, kteří padli během bojů druhé světové války, připomínají tisíce pomníků a památníků.

Kromě Česka se nacházejí především na území bývalého Sovětského svazu, ve Velké Británii a Francii. Válečné hroby československých vojáků jsou také například na Azorech, kde je pohřbena čtveřice letců, která zahynula v březnu 1945 při havárii během startu letounu Liberator. Další letci, kteří zemřeli při haváriích, jsou pohřbeni na Bahamách. Válečné hroby československých vojáků druhé světové války jsou i na bývalých bojištích v severní Africe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám