Hlavní obsah

Koalice má návrh služebního zákona, nikomu ho zatím nechce ukázat

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové znění úřednického zákona je už hotové. Zatímco koaliční partneři ho již za zavřenými dveřmi studují a nechtějí nikoho nechat do něho ani nahlédnout, opozice na něj netrpělivě čeká.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Článek

Ještě tento týden, nebo nejpozději v pondělí, by pak měla proběhnout společná schůzka tak, aby návrh byl hotov do středy, kdy se k němu opět sejde Sněmovna. Ministři se o něm poradí v pondělí.

Očekávaný scénář, že během pár dní by díky dohodě vládní koalice s ODS a TOP 09 mohlo být hotovo, ale může vzít za své. Podle některých poslanců, kteří se opírají o názor legislativců, totiž nestačí pouhé opětovné projednání ve druhém čtení na plénu, ale je nezbytné, aby podstatně změněný text podrobně posoudil přinejmenším ústavně-právní výbor.

O jízdním řádu se ještě poradí

„My s tím počítáme, je to povinnost,“ řekl Právu šéf opozičního klubu Úsvit Radim Fiala. „My na to ale netlačíme. Pro hnutí Úsvit je těžko podpořitelný dohodnutý kompromis s politickými náměstky, bez generálního ředitelství, jehož šéfa by nejmenoval prezident. „Ta dohoda koalice s ODS a TOP 09 je fakticky dohodou politických sekretariátů, které pořád chtějí řídit státní správu,“ dodal Fiala.

Proti vrácení zákona do výborů není ani šéf poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek. Ten od začátku trval na tom, že jde o tak složitou záležitost, že důkladné projednání je nezbytné.

„My na tom netrváme, není to nepřekročitelná podmínka, ale bylo by lepší, a já bych to osobně uvítal, aby to ústavně-právní výbor projednal,“ řekl Právu.

Koalice se podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) o „jízdním řádu“ musí poradit. „To bude součástí koaličního jednání o návrhu,“ řekl Právu. „Návrh je připraven, takže je reálné, že termíny, které jsme si stanovili, by mohly být dodrženy,“ dodal.

V minulosti se v takových případech dělala někdy doslova jednací harakiri, kdy výbor, který byl pověřen projednáním, se sešel okamžitě a seděl dlouho do noci. O kvalitě takových jednání sice mnozí pochybovali, ale pravidlům bylo učiněno zadost.

Podle informací Práva ještě stále není zcela jasně dopracovaný mechanismus přijímacích pohovorů s úředníky, tedy jak ustavovat příslušné ministerské komise.

Tím, že z návrhu vypadl generální ředitel státní služby, který by jmenoval část komisí, bude ještě muset koalice dořešit, kdo kolik lidí do komise vyšle či jmenuje nebo zda bude jejich složení paritní.

Je otázka, zda se mu (prezidentovi) to podaří vysvětlit.
místopředseda Sněmovny Jan Bartošek

Navíc ještě nejsou jasné detaily tzv. změnového zákona, který upravuje pravidla pro některé orgány státní správy, např. stanoví, kdo v těchto úřadech bude státní službě podléhat a kdo ne.

Půjdou za Zemanem

Podle Bartoška by mělo také ještě před rozhodujícím hlasováním dojít ke schůzce vládní koalice nebo premiéra s prezidentem. Miloš Zeman totiž vzkázal, že zákon, který by obsahoval politické náměstky, které on považuje za budižkničemy, bude vetovat.

„Je otázka, zda se mu to podaří vysvětlit. Bylo by správné se s ním setkat před rozhodnutím. Sněmovna sice má sílu ho přehlasovat, ale je to zbytečné,“ tvrdí Bartošek.

Jak dodal, termín 1. ledna 2015 pro účinnost nového zákona považuje koalice za nepřekročitelný. Bude pro ni proto výhodné, aby se zákon dostal do Senátu tak, aby ho stihla horní komora projednat ještě do říjnových voleb, dokud tam má vládní koalice jistou většinu.

„Projednání v současném složení by mohlo věc usnadnit. Je v tom již tolik práce, že by bylo dobré to dotáhnout do cíle,“ prohlásil Bartošek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám