Hlavní obsah

Lidi s handicapem ministerstva ignorují a radši platí pokuty

Ačkoliv by měly ze zákona zaměstnávat čtyři procenta lidí s handicapem, ministerstva tuto povinnost obcházejí a raději platí do rozpočtu pokuty. Podle Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) se loni situace oproti roku 2007 navíc výrazně zhoršila.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Výrazně se zhoršilo zaměstnávání osob se zdravotním postižením na jednotlivých ministerstvech. Ministerstva především rezignovala na odebírání výrobků a služeb. Velmi nás zklamalo, jak státní správa funguje a jak poskytuje informace," řekl v úterý šéf NRZP Václav Krása.

Jestliže v roce 2007 zaplatila ministerstva za nedodržování nařízení 1,1 miliónu, loni to již bylo 19 miliónů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministerstvo životního prostředí podle výsledků místo zhruba 21 postižených pracovníků má jen tři, ministerstvo práce 36 místo 40, obrana místo 318 pak 90. Jedno či dvě procenta handicapovaných pracovníků místo čtyř procent jsou na jiných ministerstvech. Nejblíže splnění povinného podílu byl loni úřad vlády. Pro postižené má mít přesně 17,99 úvazku, využívá 17,85.

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením
Firmy a instituce s více než 25 zaměstnanci by měly mít čtyři procenta pracovníků s postižením. Pokud handicapované nepřijmou, mohou odebrat zboží a služby, které poskytují firmy s více než polovinou postižených zaměstnanců. Když nesplní ani to, zaplatí sankci státnímu rozpočtu.

Krása podotkl, že ani v roce 2007, kdy se podíly naposledy počítaly, kromě ministerstva zdravotnictví ministerské úřady povinný počet handicapovaných pracovníků neměly. Mnohem více ale nakupovaly zboží a služby místo placení sankcí.

V květnu rada oslovila všechna ministerstva a Úřad vlády. Údaje, které od resortů získala, nebyly ve srovnání s rokem 2007 úplné. Odpověděly také jen tři ze 14 krajů, srovnání tedy nebylo možné udělat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám