Hlavní obsah

Zeman by Sobotkovi vyměnil několik ministrů

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by vyměnil dva nebo tři ministry ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi. Konkrétní jména neuvedl. Kabinet obecně ale podle Zemana ve svém prvním půlroce obstál. Sobotka uvedl, že personální změny ve své vládě nechystá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Vládě podle Zemana pomáhá to, že se začalo dařit ekonomice.

„Úspěšnost vlády se dá hodnotit podle jednoduchého ukazatele a to je hospodářský růst, se kterým následuje růst životní úrovně, to znamená v podstatě růst reálné mzdy, případně růst starobních důchodů. Já si myslím, že z tohoto hlediska vláda obstála," uvedl Zeman.

„Slabší kusy”

Přesto prezident našel ve vládě ministry, které by vyměnil. „Každý premiér občas obměňuje svůj tým, vyřazuje takzvané slabší kusy," prohlásil Zeman.

Jména „slabších" ministrů neuvedl, ale prý je občas říká Sobotkovi. Vládu Zeman považuje za stabilní, i když se občas pohádá jako v případě služebního zákona. Pokud by služební zákon prošel v podobě dohodnuté mezi koalicí a opozicí, tak prezident by zákon pravděpodobně vetoval. Nelíbí se mu funkce politických náměstků. [celá zpráva]

Sobotka měnit nebude

Premiér Zemanovo pozitivní hodnocení uvítal. „Na rozdíl od minulosti se vláda nehádá, nezatěžují ji skandály a soustředí se na plnění vládního programu," uvedl v ČT Sobotka. Výměny ministrů odmítl. „Po prvním půlroce vlády nemám důvod k personálním změnám," dodal.

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) prezidentova slova nekomentoval.

„Celkově ta vláda funguje, plní úkoly, plní program, ale vždycky jsou nějaké rezervy," řekl v ČT ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle Zemana je těžké odpovědět na otázku, zda je skutečným lídrem koalice Sobotka, nebo Babiš. Ministr financí si prý vede dobře. „Premiér ale odpovídá za všechny ministry. Nemá žádný vlastní resort, proto se hodnotí poněkud obtížněji, protože jediným objektivním kritériem je stabilita vlády," poznamenal Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemana návrh služebního zákona nenadchl

Prezident Miloš Zeman není z nové podoby služebního zákona příliš nadšený a má k němu výhrady. V pátek to Právu sdělil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Výběr článků

Načítám