Hlavní obsah

Dodávky zbraní Kurdům mohou začít koncem srpna, míní Zaorálek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) míní, že Česká republika by mohla začít dodávat zbraně iráckým Kurdům koncem srpna. Zaorálek to uvedl v pátek po příjezdu do Bruselu na mimořádné zasedání ministrů zahraničí Evropské unie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Realistický termín zahájení dodávek je koncem srpna,” citovala postoj českého ministerstva agentura Reuters. S případným vyzbrojováním Kurdů by musela souhlasit česká vláda, která se ke svému prvnímu jednání po prázdninové výluce sejde 27. srpna.

Podle Zaorálka chce Česko o možných dodávkách zbraní Kurdům hovořit s dalšími zahraničními partnery z EU a USA. Praha by prý rovněž uvítala, kdyby tato pomoc do Iráku proudila společně v rámci skupiny států, které se na ní dohodnou.

"Pracujeme na tom doma a také bych byl rád, kdybych o tom dnes měli možnost o tom mluvit s našimi partnery," řekl Zaorálek o vyhovění kurdské žádosti o výzbroj. "Jsme přesvědčeni o tom, že ten region výrazně potřebuje pomoci," dodal s tím, že humanitární pomoc je zde spojena i s poskytnutím zbraní.

EU zřejmě nebude jednotná

Jednotný souhlas EU s vyzbrojováním Kurdů zřejmě není možné očekávat, neboť některé členské státy jsou proti. Odpor zazněl například z Rakouska či Švédska, tedy tradičně neutrálních zemí.

Česko chce také pomoci řešit humanitární situaci v Iráku, kde jsou před islamisty na útěku údajně až statisíce lidí.

Reklama

Související články

Česko chystá dodávky zbraní do Iráku

Česká republika připravuje dodávku vojenského materiálu pro demokratické síly v Iráku, které bojují s radikály z hnutí Islámský stát. Informovalo o tom...

Kurdy v Iráku vyzbrojí i Francie

Francie dodá Kurdům na severovýchodě Iráku zbraně, aby je podpořila v boji proti radikálům z Islámského státu. Dodávky oznámil ve středu prezident Francois...

Výběr článků

Načítám