Hlavní obsah

Dodávky zbraní Kurdům mohou začít koncem srpna, míní Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) míní, že Česká republika by mohla začít dodávat zbraně iráckým Kurdům koncem srpna. Zaorálek to uvedl v pátek po příjezdu do Bruselu na mimořádné zasedání ministrů zahraničí Evropské unie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Realistický termín zahájení dodávek je koncem srpna,” citovala postoj českého ministerstva agentura Reuters. S případným vyzbrojováním Kurdů by musela souhlasit česká vláda, která se ke svému prvnímu jednání po prázdninové výluce sejde 27. srpna.

Podle Zaorálka chce Česko o možných dodávkách zbraní Kurdům hovořit s dalšími zahraničními partnery z EU a USA. Praha by prý rovněž uvítala, kdyby tato pomoc do Iráku proudila společně v rámci skupiny států, které se na ní dohodnou.

"Pracujeme na tom doma a také bych byl rád, kdybych o tom dnes měli možnost o tom mluvit s našimi partnery," řekl Zaorálek o vyhovění kurdské žádosti o výzbroj. "Jsme přesvědčeni o tom, že ten region výrazně potřebuje pomoci," dodal s tím, že humanitární pomoc je zde spojena i s poskytnutím zbraní.

EU zřejmě nebude jednotná

Jednotný souhlas EU s vyzbrojováním Kurdů zřejmě není možné očekávat, neboť některé členské státy jsou proti. Odpor zazněl například z Rakouska či Švédska, tedy tradičně neutrálních zemí.

Česko chce také pomoci řešit humanitární situaci v Iráku, kde jsou před islamisty na útěku údajně až statisíce lidí.

Reklama

Související články

Česko chystá dodávky zbraní do Iráku

Česká republika připravuje dodávku vojenského materiálu pro demokratické síly v Iráku, které bojují s radikály z hnutí Islámský stát. Informovalo o tom...

Kurdy v Iráku vyzbrojí i Francie

Francie dodá Kurdům na severovýchodě Iráku zbraně, aby je podpořila v boji proti radikálům z Islámského státu. Dodávky oznámil ve středu prezident Francois...

Výběr článků

Načítám