Hlavní obsah

Milovníci jedné stopy obsazují Brno a okolí

Právo, Miroslav Homola, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brno patří v těchto dnech závodům motocyklové Velké ceny a pořadatelé závodů i provozovatelé kempů hlásí: lidí je víc než loni. Již v pátek dopoledne byly z větší části obsazeny oba hlavní autokempy Start i v Ostrovačicích pod dálnicí. Další malé kempy, které už tradičně vyrůstají v zahradách rodinných domů v obcích kolem trati Velké ceny, byly v mnoha případech zaplněny téměř úplně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brno patří v těchto dnech závodům motocyklové Velké ceny.

Článek

Předpovědi pořadatelů, které bývají sice rok co rok z taktických důvodů už dlouho dopředu vždy optimistické a často nadnesené, se tentokrát zřejmě nemýlily. Odhad 200 000 návštěvníků na 49. ročníku závodu Grand Prix ČR bude zřejmě na místě. Podle vedení automotodromu sledovalo páteční tréninky o 15 procent víc lidí než loni.

Množství návštěvníků o motoristický sport přitom nepociťují jen lidé v blízkém okolí závodiště, ale i dvacet kilometrů daleko ve Velké Bíteši.

„Ten letošní opravdu enormní zájem zažíváme i tady. V penziónu máme už od čtvrtka plno ubytovanými německými fanoušky, a to je situace, kterou si už hodně dlouho nepamatuji. Když sem v posledních letech některý z nich zavítal, tak maximálně na přespání na jednu noc. Snad už je to náznak lepších časů a přijde opět konjunktura,“ domnívá se majitel penziónu a restaurace Jiří Rauš z Velké Bíteše.

Foto: Miroslav Homola , Právo

V kempech v okolí Brna už bivakovali příznivci jedné stopy.

Již na první pohled je ve velkých autokempech jasný nárůst návštěvníků, kteří přijíždějí na mistrovství světa v obytných autech. Ti si obvykle s sebou vozí nejen jídlo či suroviny na vaření na několik dnů, ale k vidění byly i přídavné mrazáky na zmrzlinu.

I to je podle některých návštěvníků možná jeden z důvodů, že už asi skončila éra předražené nabídky jídla a pití ve stáncích v kempech. Smažený sýr zde například lze pořídit včetně oblohy za 120 korun a jedenáctku pivo za 45 korun, což jsou ceny známé například z tuzemských zábavních parků.

Do kempů jsou dva nedůležitější dálniční sjezdy z D1 na 178. a 182. kilometru. Za osobu se platí v největších kempech stovka, za auto dvě, motorka přijde rovněž na stokorunu. Ceny v malých rodinných kempech jsou obvykle nižší.

Vzhledem k náporu návštěvníků, který bude sílit v sobotu, se vyplatí dodržovat předpisy, pokyny pořadatelů a dopravní značení. Na přijíždějící motorkáře dávají pozor i policisté, jejichž hlídky jsou i v kempech.

Očekává se 20 000 aut a 5000 motocyklů

„Provoz je zatím plynulý. S drobnými komplikacemi je nutné počítat na trase Vídeň–Brno u Pasohlávek na Brněnsku. Provoz je tam zpomalený kvůli opravě silnice,“ konstatoval policejní mluvčí Pavel Šváb. Opatrnost je podle něj nutná také na dálnici D1 u Brna, kde se mezi 194. až 198. kilometrem opravuje povrch vozovky a mosty.

Silničáři ale práce zastavili a v obou tazích jsou průjezdné dva pruhy. Na bezpečnost v Brně a v okolí bude v souvislosti s akcí dohlížet až do nedělního večera tisíc policistů a 200 strážníků.

Očekává se, že v okolí okruhu bude parkovat až 20 000 aut a 5000 motocyklů návštěvníků závodu. Na všech klíčových dopravních místech jsou hlídky dopravní policie. Součástí některých jsou rakouští policisté. Řešit budou potíže německy mluvících motoristů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám