Hlavní obsah

Homosexuálové se chystají do ulic. Prahou projde průvod Prague Pride

Novinky, bck
Praha

Gayové, lesbičky a lidé podporující komunitu LGBT zaplní v sobotu pražské ulice při čtvrtém ročníku karnevalového pochodu hrdosti, který je vyvrcholením festivalu Prague Pride. Organizátoři očekávají minimálně dvacet tisíc účastníků. Proti průvodu se chystají i protestní akce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Loňský průvod Prague Pride.

Článek

Účastníci průvodu se začnou scházet v poledne tradičně u sochy svatého Václava na Václavském náměstí. Na totéž místo svolává konzervativní strana Ne Bruselu – národní demokracie protestní akci od 11 hodin.

Podle předsedy strany Adama B. Bartoše má Prague Pride politické pozadí a přispívá k rozkladu tradiční rodiny. Homosexualita je prý nemoc, která by se měla léčit. Každoročně vystupují proti festivalu také členové iniciativy D.O.S.T. v čele s předsedou Petrem Bahníkem. Stejně jako strana Ne Bruselu kritizují údajnou politizaci homosexuality.

Křesťané budou hájit tradiční model rodiny

Prahou projde tradičně také pochod pro rodinu. Ten pořádají Mladí křesťanští demokraté od 12.30 do 15 hodin. Jejich trasa začne na rohu ulic Washingtonova a Politických vězňů a pochod zakončí bohoslužba v kostele sv. Jiljí.

„Zájmy tradiční rodiny nejsou dostatečně hájeny, a to i v kontextu rozličných snah o uzákonění adopcí homosexuálními páry,“ uvedl předseda Petr Jurčík.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sobotním průvodem hrdosti vyvrcholil festival sexuálních menšin Prague Pride.

Na trase pochodu očekává policie menší dopravní komplikace. Kvůli zajištění pořádku a plynulosti provozu chystá policie posílení týmů.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Trasa pochodu Prague Pride

„Na opatření se bude podílet několik stovek policistů, a to jak z řad dopravních, pořádkových, tak i kriminalistů. Na místě budou i členové antikonfliktního týmu,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Účasníci si mohou udělat test HIV

Trasa duhového průvodu povede přes Příkopy a Revoluční ulici, dále Řásnovkou na Dvořákovo nábřeží a nakonec přes Čechův most a schodištěm nahoru na Letnou. Tam organizátoři chystají hudební festival a stánky organizací podporující komunitu LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby), kde mohou účastníci například podstoupit bezplatný test HIV.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier mezi účastníky průvodu.

Letošní ročník festivalu je věnován nesvobodě komunity LGBT především na východě Evropy. Podle organizátorů vychází Česká republika v průzkumech jako nejtolerantnější z postkomunistických zemí.

„Praha je ve středu Evropy, v Česku existuje registrované partnerství a LGBT se zde nemusí bát vzít se za ruku,“ řekl ředitel festivalu Czesław Walek.

Záštitu festivalu poskytl pražský primátor Tomáš Hudeček a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Celkově se ho letos účastní asi 60 tisíc lidí, z toho podle magistrátu tvoří více než třetinu turisté. Městu by podle organizátorů měla akce přinést kolem 12 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám