Hlavní obsah

Soud podmínečně propustil exsenátora Nováka

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Litoměřický soud podmínečně propustil z vězení exsenátora a svého času údajného kmotra severočeské ODS Alexandra Nováka. Státní zástupce podal proti rozhodnutí stížnost, ve věci tak rozhodne krajský soud. Novák si z trestu odseděl třetinu, tedy 16 měsíců. Právem tak požadoval podmínečné propuštění.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Alexandr Novák

Článek

„Zprávy a hodnocení o výkonu trestu postup soudu umožňují. Pokud bude rozhodnutí pravomocné, bude odsouzený po dobu sedmi let pod probačním dohledem. Soud zároveň vyzval odsouzeného, aby ve stanovené době vydal bezdůvodné obohacení, tedy částku, za kterou byl potrestán,“ zdůvodnil svůj verdikt soudce Vlastimil Nedvěd.

Novákovi neublížily ani problémy, na které si během pobytu za mřížemi zadělal. Novák totiž před přestěhováním do litoměřické věznice seděl v Teplicích, kde v rámci seberealizace chodil se spoluvězni uklízet na nedaleký fotbalový stadión. V jeho útrobách však policisté při březnové prohlídce našli v Novákově skřínce na převlékání počítač.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Policie dosud neprokázala, že by měl odsouzený k počítači přístup,“ poznamenal soudce.

Úplatek byl podle Nováka půjčkou

Soud poslal Nováka za mříže za prodej akcií dvou energetických firem, který zorganizoval v roce 1999, když byl ve funkci starosty Chomutova. Za zprostředkování transakce inkasoval 42 miliónů korun. Novák si během zdlouhavého hlavního líčení stál za tím, že šlo o půjčku na podnikání jeho manželky.

Chomutovský soud ho v roce 2010 potrestal dvouletou podmínkou a pokutou pět miliónů korun. Odvolací krajský soud ale trest v červenci 2012 zpřísnil. Do vězení nastoupil 2. dubna 2013.

Kauza prodeje akcií
Případ údajného úplatku se datuje do roku 1999. Chomutov tehdy prodal akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 miliónů korun německé společnosti VNG Leipzig, která pak za zprostředkování koupě poslala 2,27 miliónu marek Petru Schmelovi. Suma ve stejné době přišla v různých měnách na rakouské konto manželů Novákových od kyperské společnosti Intercontraktor. Novákovi tvrdili, že jde o půjčku.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám