Hlavní obsah

Kubiceho náměstek Hruška se vrací na vnitro jako poradce

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Někdejší první náměstek ministra vnitra Jana Kubiceho a také jeho bývalý podřízený z policejního protimafiánského útvaru Jaroslav Hruška se vrací do resortu vnitra jako poradce pro bezpečnostní oblast. Právu to ve čtvrtek potvrdil mluvčí vnitra Vladimír Řepka s tím, že Hruška má od pátku pracovat pro současného prvního náměstka ministerstva Jiřího Nováčka.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Bývalý ministr vnitra Jan Kubice (vlevo) s Jaroslavem Hruškou

Článek

„Předmětem jeho práce je analytická a poradenská činnost v oblasti bezpečnostní politiky, bezpečnostních sborů a vnitřního fungování státu,“ upřesnil pro Právo Řepka.

Hruška, který se jinak živí jako ekologický farmář, z vnitra odešel spolu s Kubicem po pádu vlády Petra Nečase (ODS) loni v létě. Jako bývalý detektiv měl i tehdy na starosti právě oblast bezpečnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nestandardní doložka

Při svém odchodu z resortu na sebe Hruška upozornil nestandardní konkurenční doložkou, kterou mu těsně před odchodem podepsal Kubice a která mu měla zajišťovat po dobu 12 měsíců příjem 80 procent z jeho tehdejšího náměstkovského platu, tedy zhruba 65 tisíc korun.

Výměnou za to nesměl po dobu jednoho roku pracovat v soukromém bezpečnostním sektoru. Kubiceho nástupce v čele resortu Martin Pecina ale takovou smlouvu označil za nemorální a výplatu okamžitě zastavil.

V minulosti Hruška působil jako detektiv v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a vedl např. vyšetřování vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka.

V roce 2006 také Kubiceho doprovázel na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny, kde společně prezentovali tzv. Kubiceho zprávu o prorůstání mafie do státní správy. Od policie odešel Hruška stejně jako Kubice v roce 2007, tedy v éře tehdejšího ministra vnitra za ODS Ivana Langra.

Reklama

Výběr článků

Načítám