Hlavní obsah

Praha dostala pokutu za kouskování zakázky, magistrát viní Bémovo vedení

Praha
Aktualizováno

Magistrát hlavního města dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 200 000 korun za protiprávní rozdělení zakázky související s informačním systémem Proxio. Ve čtvrtek to oznámil šéf úřadu Petr Rafaj. Rozhodnutí není pravomocné, magistrát podal rozklad. Vina podle něj padá na minulé vedení Prahy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

"Tato zakázka byla realizovaná za éry primátora Pavla Béma (ODS) a je to jeden z dalších problémů, se kterými se musíme v současnosti vypořádávat," uvedla mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Magistrát podle Rafaje implementaci systému rozdělil na šest menších tendrů. Měl je ale sloučit do jedné zakázky a postupovat transparentnějším způsobem. Hodnota celé zakázky překročila 30 miliónů korun.

"Zadavatel tedy měl povinnost zadat veřejnou zakázku jako nadlimitní, a to v některém z odpovídajících druhů zadávacích řízení uvedených v zákoně," uvedl Rafaj.

Podle něj postup radnice mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. ÚOHS tvrdí, že pokud by Praha zakázku zveřejnila v informačním systému veřejných zakázek, mohla dostat i výhodnější nabídky od širšího okruhu zájemců.

Problematický odbor IT pražského magistrátu začátkem letošního roku opustil ředitel Jan Teska. Na svou funkci rezignoval z osobních důvodů a kvůli sílícím politickým tlakům. Kolem stamiliónových IT zakázek, uzavřených především za exprimátora Pavla Béma (ODS), se objevila řada nesrovnalostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám