Hlavní obsah

Vetchý, Krajčo, Basiková. Celebrity promluví do voleb

Právo, Karolina Brožová

V tuzemsku bývá zvykem, že se před každými volbami objeví řada známých jmen, která se postaví za toho či onoho kandidáta. Některé celebrity tak činí opakovaně, jiné se letos rozhodly poprvé. V říjnových volbách do Senátu a obecních zastupitelstev podpoří podle informací Práva kandidáty TOP 09 herec Ondřej Vetchý, zatímco moderátor Jan Kraus nebo zpěvačka Bára Basiková drží palce zeleným. Někdy se podpora pro kandidáta či stranu najde sama, jindy za ni strany zaplatí.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Richard Krajčo pomáhal ve volbách ČSSD i ODS, teď podporuje ANO Andreje Babiše.

Článek

Nejviditelnější podporu slavné osobnosti ukořistil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. K vyznání stranických preferencí již před volbami do Sněmovny na podzim 2013 přesvědčil zpěváka kapely Kryštof a herce Richarda Krajča.

Krajčo pomáhal ČSSD, ODS, TOP 09, teď Babišovi

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Frontman kapely však zůstal věrný i nyní. Hovoří o tom výmluvné fotografie, které si Krajčo s Babišem pořídili při konání festivalu Kryštof Kemp. Právě na této akci probíhal tzv. Agrofert Jarmark a firma byla hlavním sponzorem.

„I díky němu kempy existují, takže velký dík, pane Babiš,“ vyznal se zpěvák na Facebooku. Krajčo se do politiky nepustil poprvé, v roce 2002 pomohl soc. dem. Petře Buzkové, v roce 2005 podporoval ČSSD, v roce 2008 a 2010 zase ODS, v roce 2013 Karla Schwarzenberga (TOP 09) a nyní ANO.

Kraus podpoří zelené 

Ve světě šoubyznysu je však podobných podporovatelů řada. Kandidátku do Senátu za koalici Strany zelených a České pirátské strany v Brně Miloslavu Pošvářovou, která ostře kritizovala někdejší vedení Ředitelství silnic a dálnic, podporuje zpěvačka Bára Basiková, režisérka Olga Sommerová, herec Petr Vacek i muzikant Ladislav Gerendáš.

Advokáta a zeleného kandidáta v Praze 5 Václava Lásku podporuje v senátní kampani moderátor Jan Kraus nebo herečka Nela Boudová. Uchazeče o post senátora za TOP 09 v Brně profesora Michala Marka podporuje herec Ondřej Vetchý. Jména herců se přitom častokrát volby co volby opakují.

Před těmi do Sněmovny v roce 2013 se například Vetchý a Kraus shodli na podpoře bývalého šéfa Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana (KDU-ČSL). Podle politologa Tomáše Lebedy strany využívaly podporu celebrit vždy, ale jejich vliv na volební výsledek se moc odhadnout nedá.

„Například Jaromír Jágr v Kladně podporoval ODS, a ODS tam byla velmi silná i přes to, že Kladno je tradičně levicová oblast. Na druhé straně to nebylo jen díky Jágrovi,“ řekl Právu Lebeda. Loni Jágr právě v době sněmovní kampaně propagoval s Babišem jeho vodňanské kuře v televizní reklamě, což bylo všeobecně vnímáno jako přímá volební podpora. Jágr se nyní ještě nevyslovil, zda někoho podpoří.

Kandidují zpěváci, herci i sportovci 

Zatímco někteří slavní se spokojí s vyslovením podpory, jiní se rovnou zapojují do politiky aktivně. Ke jménům, která v podzimních volbách jednoznačně vzbudí pozornost, patří Ivo Jahelka. [celá zpráva]

Zpěvák, písničkář a právník se rozhodl kandidovat do horní komory za TOP 09. Z šoubyznysu však rozhodně nebyl sám, kdo se rozhodl své jméno s politikou spojit. Režisér a herec Filip Renč kandiduje do zastupitelstva v Praze 8 za uskupení Nezávislé fórum.

Do zastupitelstva Prahy 22 se v letošních volbách pokusí probojovat zpěvačka a moderátorka Heidi Janků za nově vzniklé hnutí Pro Prahu. Na kandidátku do zastupitelstva metropole politické strany Domov se dostal zase herec Zdeněk Mahdal.

Matka Borhyové to také zkouší 

Víc než herce a zpěváky však letošní volby nalákaly sportovce. Slavný fotbalista Antonín Panenka zkusí dobýt Senát už 19. a 20. září v doplňovacích volbách v Praze 10 za uskupení Nezávislí pro Prahu 10 – Hnutí pro lepší Desítku.

Na liberecké kandidátce Strany práv občanů se objevil sáňkařský olympionik František Halíř a v Plzni olympijský vítěz ve střelbě Jan Kůrka.

Politické ambice v sobě objevili i bývalí plzeňští hokejisté Michal Dvořák a Pavel Vostřák. Oba chtějí obsadit křeslo na plzeňském magistrátu, ale každý v jiném dresu. Zatímco Dvořák kandiduje za uskupení Občané patrioti, Vostřák za hnutí Plzeň pro sport.

Za občanské demokraty bude na olomoucké radnici hledat štěstí bývalý fotbalový reprezentant Pavel Hapal. Z kandidujících osobností, které spíš k světu slavných „přičichly“ prostřednictvím svých blízkých, lze jmenovat například matku moderátorky Lucie Borhyové Alenu nebo vdovu po architektu Janu Kaplickém Elišku. Obě kandidují za hnutí ANO, Borhyová v Praze 8 a filmová producentka Kaplicky Fuchsová v Praze 6.

Výběr článků

Načítám