Hlavní obsah

Východ republiky zasáhnou silné bouřky a vydatné deště

Novinky, jas
Aktualizováno

Na východě republiky hrozí ve středu odpoledne velmi silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v této souvislosti vydal výstrahu pro Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský a Jihomoravský kraj. V některých oblastech Vysočiny, Pardubického a Královéhradeckého kraje meteorologové očekávají vydatný déšť.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na celém území, přes které se posunuje frontální vlna, by mělo začít pršet v průběhu odpoledne. „Déšť bude v oblasti Českomoravské vrchoviny, východních Krkonoš, Orlických hor a Králického Sněžníku zesilovat. V období od pozdního odpoledne do půlnoci na čtvrtek, kdy by měl být déšť nejvydatnější, očekáváme intenzitu kolem 30 milimetrů za šest hodin,” uvedli meteorologové, podle nichž se budou celkové úhrny srážek pohybovat kolem 40 milimetrů.

„V pozdějších odpoledních a večerních hodinách je vysoce pravděpodobný výskyt velmi silných bouřek, doprovázených zejména velmi silnými nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu, ale také kroupami a přívalovými srážkami,” doplnili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Srážky, které by měly ustávat až po půlnoci, mohou zvednout hladiny menších toků až na stupně povodňové aktivity.

„V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací a podobně,” upozornil ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám