Hlavní obsah

Česko chystá dodávky zbraní do Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika připravuje dodávku vojenského materiálu pro demokratické síly v Iráku, které bojují s radikály z hnutí Islámský stát. Informovalo o tom v pondělí ministerstvo zahraničí, podle něhož bude dodávka určena jednotkám bagdádské vlády nebo regionální vlády iráckého Kurdistánu, který v současnosti čelí ofenzívě islamistů.

Foto: Reuters

Členové kurdských bezpečnostních sil, kteří na severu Iráku bojují se sunnitskými radikály, by mohli být jedněmi z adresátů dodávek českého vojenského materiálu.

Článek

Rozsah ani podoba dodávky zatím nebyly určeny, uvedl mluvčí diplomacie David Frous. Momentálně se podle něj rozhoduje o tom, zda půjde o přímou pomoc, nebo o obchodní kontrakt.

"ČR pracuje na přípravě dodávek vojenského materiálu pro demokratické síly bojující proti teroristům z Islámského státu na území Iráku," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

"Tyto dodávky se mohou uskutečnit formou přímé mezivládní pomoci či standardními obchodními kontrakty," dodal úřad. O tom, kolik zbraní a komu Česko pošle, se podle mluvčího bude rozhodovat až po dohodě na formě pomoci.

Foto: Reuters

Postup bojovníků z Islámského státu vyhnal z domovů desetitisíce příslušníků starobylé sekty jazídů z města Sindžár.

"ČR dlouhodobě podporuje centrální vládu a ostatní demokratické síly v jejich snaze o normalizaci bezpečnostní situace v Iráku," uvedlo dále ministerstvo, podle něhož si "ČR plně uvědomuje své závazky v boji proti mezinárodnímu terorismu a náboženskému extremismu". Česko bude podle úřadu v této věci koordinovaně postupovat s partnery v Evropské unii a NATO.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) už minulý týden zmínil, že Česko zvažuje dodávky zbraní kurdským jednotkám. Islámští radikálové se podle něj dostali k moderním zbraním a přidávají se k nim bývalí armádní generálové z dob režimu prezidenta Saddáma Husajna.

"Kurdská strana není ani dostatečně vyzbrojena pro to, aby takové armádě čelila," řekl Zaorálek v České televizi. Šéf diplomacie také podpořil americké nálety na islamisty, které podle něj mají zmírnit humanitární katastrofu v regionu. Vojenský zásah v Iráku by podle něj ale měl mít mandát Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám