Hlavní obsah

Speciální armádní nemocnice v Těchoníně je připravená i na ebolu

Novinky, Alex Švamberk
Těchonín

Pokud by se v České republice vyskytl případ eboly nebo by lidé přišli do styku s člověkem nakaženým touto nemocí, mohla by pomoci armáda. V Těchoníně v Orlických horách působí její Odbor biologické ochrany, jehož součástí je i speciální infekční nemocnice splňující nejpřísnější mezinárodní kritéria biologického zabezpečení BSL 4. Ta takřka vylučují možnost kontaminace.

Odbor biologické ochrany v Těchoníně Video: Novinky

 
Článek

„Toto zařízení je plně připraveno na eventuální příjem vysoce nakažlivého pacienta,“ řekl ředitel Agentury vojenského zdravotnictví brigádní generál Božetěch Jurenka a upřesnil, kdy by bylo využito: „Řídí to hlavní hygienik. Jsme jen podpůrný prvek Integrovaného záchranného systému a podpůrné prvky se využívají, když jsou vyčerpány civilní možnosti. Po Bulovce jsme jediní, kteří garantují čtvrtý stupeň biologické ochrany.“

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Všechny místnosti jsou hermeticky uzavřeny a v přechodech probíhá desinfekce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Důraz na bezpečnost je v zařízení patrný na každém kroku. Infekční nemocnice je v areálu vojenského zařízení, ale od zbylých budov ji odděluje plot. Samotná železobetonová budova je izolovaná a nemá z ní možnost uniknout ani vzduch, ve kterém by mohly být choroboplodné zárodky.

V budově je nižší tlak než v jejím okolí a v pokojích v nejvyšším patře, kde by mohlo ležet až osm pacientů, je ještě nižší tlak než v okolních místnostech. Všechny části oddělují vzduchotěsné dveře, přičemž se mohou vždy otevřít jen jedny. Každý, kdo vstoupí do nejvyššího patra, se musí podrobit dekontaminaci.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Pitevna v Těchoníně

Lékaři a zdravotníci ale nechodí po chodbách v bílém nebo v zelených oděvech chirurgů, ale jen v bezpečnostních oděvech, které mají vlastní přívod vzduchu z rozvodu a v nichž je vyšší tlak než v místnostech.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Landrover Defender se zařízením na převoz infekčního pacienta

Prioritou je využití jednorázového zdravotnického materiálu, který se po použití zlikviduje ve vlastní spalovně v suterénu budovy. Drahá zařízení, jako jsou endoskopy, se dezinfikují. To je velmi důležité, protože například ebola se přenáší všemi tělními tekutinami včetně moči, spermatu, slin a potu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Spalovna

Pacienti jsou přepravováni ve speciálních plexisklových kontejnerech, které mají po stranách vestavěné rukavice umožňující poskytovat nutnou péči, aniž by hrozilo rozšíření nákazy. Doprava je možná auty nebo vrtulníkem. Na střeše je heliport.

V nižším patře určeném především pro pacienty v karanténě je i operační sál a pacienti mohou využívat záchod. Patro je také izolované.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Areál nemocnice v Těchoníne je oplocen

Například u eboly by zůstávali lidé, kteří přišli s nakaženým do styku, v izolaci 21 dní, protože má inkubační dobu dva až 21 dní.

V nemocnici je aktuálně 28 lůžek pro nakažené osoby nebo lidi, u nichž existuje nebezpečí, že se nakazili.

Počet může být v případě potřeby navýšen na padesát. Izolační kapacita je až sto lidí, řekl náčelník nemocnice podplukovník Michal Kroča. Ten také přiznal, že prioritou je zabránit šíření nebezpečných nakažlivých nemocí, a ne léčba. U eboly zatím ani žádná ověřená léčba neexistuje, lečí se jen symptomy nebo se aplikují zatím nevyzkoušené prostředky.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Armádní vozidlo s ochranným oděvem

Zařízení však neslouží jen pro případ, že by se v České republice objevil člověk nakažený nebezpečnou exotickou nemocí. Má širší využití než jen izolaci nositelů nebezpečných nákaz, aby se zabránilo jejich šíření.

Využívají jej též účastníci armádních misí po návratu, kdy tam zůstávají v karanténě. Probíhá v něm ale další výzkum a také slouží jako výukové, výcvikové a školicí středisko pro armádní i civilní specialisty z České republiky a dalších členských zemí NATO. Zařízení je součástí aliančního systému biologické ochrany.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Mobilní buňka pro vysoce infekčního pacient

V Těchoníně ale mají i mobilní modulovou verzi, která se dá použít i v polních podmínkách nebo v zemích, kde podobné zařízení nemají.

Armádní mobilní systém odboru biologické ochranyVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám