Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů si myslí, že hrozí celosvětový konflikt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina Čechů se obává, že by se některý z probíhajících válečných konfliktů mohl celosvětově rozšířit a zasáhnout i Českou republiku. Plyne to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas (ČRo).

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci z praporu Donbas nedaleko Doněcku

Článek

Eskalace některého z probíhajících konfliktů, která by mohla zasáhnout i ČR, se obává 46 procent respondentů. Polovina lidí naopak hrozbu nepřipouští a zbývající čtyři procenta nemají jasný názor.

Za nejrizikovější oblast, kde by střety mohly přerůst v celosvětový konflikt s dopady na ČR, veřejnost považuje východ Ukrajiny (86 procent).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Afghánistán, kde bojuje NATO s Tálibánem, je takto rizikový podle 22 procent dotázaných a postup islamistů v Iráku vnímá jako riziko 18 procent respondentů. Izraelsko-palestinský konflikt v Gaze pak ohrožuje globální bezpečnost podle 16 procent dotázaných.

„Ta obava z nějakého širšího světového konfliktu, který by zasáhl i Česko, je hodně hnaná obavou z konfliktu na východní Ukrajině, do kterého se zapojuje NATO, Rusko - minimálně v symbolické, rétorické rovině,” uvedl Daniel Prokop z agentury Median.

Které ze současných válek by mohly přerůst do celosvětového konfliktu? (v %)
střetu Ukrajiny, separatistů, případně Ruska na východě Ukrajiny86
boje mezi NATO a Tálibánem v Afghánistánu22
postup radikálních islamistů v Iráku18
boje v Gaze mezi Izraelem a Palestinou16
občanská válka v Sýrii5
války v subsaharské Africe2
jiný střet, konflikt nebo válka7
zdroj: Median pro ČRo

V souvislosti s blížícím se desetiletým výročím profesionalizace české armády a bezpečnostní situací se v poslední době často hovoří rovněž o branné povinnosti.

Návrat povinné základní vojenské služby by podle průzkumu přivítalo 37 procent lidí. Dalších 23 procent si myslí, že by armáda měla povinné odvody nařizovat v případě nedostatku profesionálních vojáků. Oproti tomu 36 procent respondentů považuje stávající systém za vyhovující.

Anketa

Myslíte si, že hrozí mezinárodní konflikt, který by mohl zasáhnout i ČR?
Ano
84,1 %
Ne
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23161 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám