Hlavní obsah

Květináři se cítí opomíjeni, chtějí podporu vlády

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alespoň jednou ročně každý z nás koupí květinu. Nebo se potěší pohledem na rozkvetlý záhon v parku. Až do loňska nezaznamenali čeští pěstitelé okrasných rostlin snížení zájmu o svou produkci. Dnes ale lidé podle předsedy Svazu květinářů a floristů Jiřího Horáka začali šetřit a květiny kupují méně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Snížila se i výsadba ve městech a obcích. A také odborné školy nefungují úplně dobře.

Ročně přitom vykáže zahradnický obor produkci asi za sedm miliard. Což je zhruba 10 procent z celkové rostlinné produkce českého zemědělství. Naši zahradníci považují obor za perspektivní a chtějí větší respekt a podporu u české vlády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ať už jde o podmínky poskytování dotací, či právě o lepší školství. Zahradnický obor zahrnuje nejen květinářství, ale i sadovnictví, včetně produkce okrasných dřevin, ovocnářství, zelinářství a vinařství.

Skoro nečerpají dotace

„Uvnitř zemědělského oboru jsme neprávem trochu opomíjeni,“ posteskl si Jiří Dusbaba, tajemník Asociace zahradnických společenstev (AZS). Přitom obor zaměstnává asi 23 tisíc osob a jejich počet se během letní sezóny ještě navyšuje o brigádníky.

Podle Dusbaby zahradníci také nemohou – na rozdíl od zemědělců – prakticky čerpat dotace. Omezuje je hlavně plocha obdělávané půdy.

„Málokterý zahradník má více než 5 hektarů. Zemědělci třeba sto, které obhospodařuje 4 až 5 pracovníků. Zahradník musí mít pět i více lidí na jeden hektar,“ upozorňuje tajemník.

Nedostatek absolventů ze zahradnických fakult

„Minimální výměra, na kterou lze poskytnout dotace, daná evropskou legislativou je jeden hektar. Až do roku 2020 se neuvažuje o jejím snížení ani se zavedením přepočítávacích koeficientů, které by zvýhodňovaly některé zemědělské činnosti,“ potvrdil ředitel odboru komunikace ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

I když současná vláda v programovém prohlášení podporu zahradnictví zmiňuje, Dusbaba spoléhá i na vlastní iniciativu. „Chceme personální posílení ministerstva zemědělství minimálně o jednoho vysokoškolsky vzdělaného zahradníka. Dnes tu není žádný absolvent zahradnické fakulty a to se odráží v nedostatcích v legislativě či v chybách v důležitých materiálech,“ nešetří kritikou Dusbaba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Personální situace bude od září vyřešena. Ministr Jurečka plánuje i jednání u kulatého stolu se zástupci zahradnického, zelinářského a ovocnářského sektoru. Uskuteční se 4. září,“ slíbil Jordán.

Stačilo by devět škol, je jich přes sedmnáct

Do budoucna chce asociace přispět také ke zvýšení prestiže oboru díky lepšímu systému vzdělávání. „Dnes působí v zahradnickém oboru víc škol, než můžeme potřebovat. Bohužel sami bez systémových změn v českém školství tuto záležitost neovlivníme, tedy nezměníme,“ posteskl si Jiří Dusbaba.

Podle jeho mínění by stačilo osm až devět škol. „Jsme ochotni tolerovat 14 škol, stejně jako je krajů, s minimálním počtem 130 studentů v zahradnických oborech. V současné době máme 77 institucí, které na různé úrovni vychovávají zahradníky,“ vyčíslil současný stav Dusbaba.

Úroveň absolventů je pak podle něj nevyrovnaná. „Pokud má obor 15 dětí ve třídě, není finančně možné zabezpečit pro ně technické vybavení. Máme školy, které vyučují zahradníky a nemají ani školní skleník, případně celý obor vyučují jeden nebo dva učitelé,“ nerozumí Dusbaba. Rozptýlení zájemců o obor pak vede k nedostatku dětí v kvalitních školách, jimž hrozí zrušení.

Reklama

Výběr článků

Načítám